Sondaj: Majoritatea americanilor sunt împotriva loteriei Green Card

green card
Foto: rferl.org

Majoritatea americanilor se opun folosirii unui sistem de tip loterie pentru acordarea vizelor de imigrare în SUA, relevă un sondaj de opinie Reuters/Ipsos ale cărui rezultate au fost publicate joi.

Doar 25% din cei care au răspuns sondajului susțin Loteria Vizelor pentru acordarea documentului „green card”, care permite câștigătorilor să se stabilească permanent în Statele Unite, în timp ce 60% sunt împotrivă, scrie digi24.ro.

În prezent, se acordă anual 50.000 de astfel de vize de imigrare cetățenilor țărilor din care nu provin mulți imigranți, cu scopul de a spori diversitatea originilor migrației.

Agerpres relatează că președintele Donald Trump a criticat acest sistem după ce s-a aflat că uzbecul Sayfullo Saipov, autorul atentatului de săptămâna trecută de la New York, soldat cu opt morți, era unul din câștigătorii Loteriei Vizelor din 2010.

Trump a cerut Congresului SUA să pună capăt loteriei, pe motiv că selecția aleatorie este vulnerabilă la fraude și amenință securitatea națională. Câștigătorii trec însă prin verificări de securitate.

Potrivit sondajului, chiar dacă 60% din americani se opun Loteriei Vizelor, proporția celor care ar susține o eventuală propunere de suspendare a programului este doar puțin mai mare de jumătate; 70% din răspunsuri au fost favorabile eliberării de vize de imigrare pentru soții și soțiile cetățenilor americani, iar 61% au fost pentru acordarea dreptului de reședință celor angajați de companii din SUA.

Sondajul a fost efectuat online, în limba engleză, pe tot teritoriul Statelor Unite, și a colectat răspunsuri de la 1.278 de adulți. Marja de eroare este de trei procente.

În 2013, un demers pentru eliminarea Loteriei Vizelor, susținut atât de democrați, cât și de republicani, a fost oprit de Camera Reprezentanților, controlată de Partidul Republican.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente