Actualitate

SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 10 noiembrie

Greco-catolice
Sf. ap. Sosipatru, Erast și cei împreună cu ei, din cei 70; Sf. m. Orest

Romano-catolice
Ss. Leon cel Mare, pp. înv.; Oreste, m.

Sfinții Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 10 noiembrie.

Toți cei șase sfinți fac parte din soborul celor șaptezeci de apostoli ai Mântuitorului. Sfinții Olimp și Rodion, urmând Sfântului Apostol Petru, împreună au fost martirizați de Nero (54-68), la Roma.

Sfântul Sosipatru, pe care îl pomenește Sfântul Apostol Pavel în Epistola către romani, a fost episcop al Iconiei, săvârșindu-se în pace.

Sfântul Erast, pe care în aceeași epistolă îl pomenește Sfântul Apostol Pavel, mai întâi a fost iconom al Bisericii Ierusalimului, după aceea, fiind episcop al Paneadiei (Palestina), s-a mutat la Domnul.

Sfântul Cvart, episcopul Beritului (Fenicia), a pătimit pentru dreapta credință și a convertit mulți greci la credința creștină.

Sfântul Terțiu a fost al doilea episcop în Iconia, după Sfântul Sosipatru.

Astăzi este pomenit și Sfântul Mucenic Orest. Originar din orașul Tiana, aflat în Capadocia, Sfântul Orest a fost doctor creștin. În timpul persecuției împotriva creștinilor declanșată de împăratul Dioclețian (284-305), a fost supus la multe chinuri. Și-a dat sufletul după ce un cal sălbatic l-a târât 24 de mile departe de cetatea Tiana. (sursă: vol. "Viețile Sfinților") 

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *