(galerie foto) Tinerii din regiunea transnistreană, văzuți prin obiectivul unei artiste germane, într-o serie de fotografii „Teens of Transnistria”

35_JuliaAutz_Transnistrien

Fotografa din Germania, Julia Autz, a auzit despre regiunea transnistreană la radio și istoria „țării inexistente” a atras-o imediat. Julia a trăit acolo timp de două luni și a fotografiat tinerii în rutina lor. Rezultatele sunt fascinante.

Artista a stat în capitală – Tiraspol, dar a vizitat și Tighina, un alt oraș mare, precum și câteva sate mici, care încearcă să surprindă atmosfera județului, atât în spațiile publice încărcate politic în timpul paradelor și sărbătorilor, cât și în viața de zi cu zi a oamenilor.

„Există o mare influență rusă asupra vieții politice, economice și publice, paralelele cu Ucraina sunt evidente.”, spune Autz. „În timp ce am stat acolo, am cunoscut mulți oameni care m-au introdus în viața lor de zi cu zi – într-un stat fără națiune, fără istorie sau fără un viitor previzibil.”

La început, fotografei i-a fost greu să pătrundă în comunitățile închise. „La început am crezut că atmosfera din regiunea transnistreană este rece și că oamenii erau foarte rezervați. Dar cred că motivul pentru care se află în bariera lingvistică. Ei pot deveni un fel de paranoici atunci când văd un străin din lumea occidentală cu o cameră. Mulți oameni nu se referă la valorile occidentale. În schimb, ei îl admiră pe Putin și speră că Transnistria va deveni o parte a Rusiei”, spune ea.

Adolescenții și tinerii, totuși, erau foarte dornici să devină prieteni cu Autz, curioși de lumea diferită din care a venit. „Tânăra generație a fost foarte interesată de mine și au fost curioși de ceea ce făceam în țară”, își amintește ea. „Nu sunt mulți străini în regiunea transnistreană și majoritatea oamenilor nu au fost niciodată în Europa de Vest, așa că au fost foarte entuziasmați și au vrut să-și petreacă timpul cu mine. Deși a fost foarte greu de comunicat, oamenii au încercat să vorbească cu ajutorul Google Translate sau al prietenilor lor vorbitori de engleză.”

Proiectul fotografic a fost un succes pentru Julia. Iată cum arată unele dintre lucrările artistei.

Taguri: #Transnistria
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente