Este vorba despre dosarul în care judecătoarea Curţii de Apel Chişinău a solicitat anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care i-a fost ridicată imunitatea şi, ulterior, pornită cauza penală la solicitarea procurorului general.

Decizia CSM a fost luată în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate în care se invoca factori de risc în activitatea magistratei, abateri la mai multe dosare, inclusiv la decizia de a obliga CEC-ul să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei.

Informaţiile enunţate de SIS au fost calificate de către Domnica Manole drept un fals prin care se urmăreşte atât reducerea ei la tăcere, cât şi a întregului sistem judecătoresc. 

Decizia CSM prin care i s-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz.