Ofiţerii SIS vor avea întâlni cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi societăţii civile în toate raioanele ţării

Ofiţerii SIS vor avea întâlni cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi societăţii civile în toate raioanele ţării, pe parcursul lunii noiembrie 2017 – martie 2018. Printre principalele subiecte ce urmează a fi abordate figurează politica naţională de securitate, legislaţia în domeniu şi măsurile desfăşurate la nivel de ţară.

La fel, vor fi prezentate aspecte ale cooperării Serviciului de Informaţii şi Securitate cu autorităţile care desfășoară activitatea de prevenire şi combatere a terorismului.

În special, vor fi puse în discuţie prevederile noii Legi cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, intrată în vigoare la 20 octombrie curent, rolul şi locul autorităţilor publice locale şi a societăţii în prevenirea terorismului şi a manifestărilor violente de extremism.

Ofiţerii de informaţii vor puncta acţiunile ce urmează a fi întreprinse de către autorităţile publice centrale şi locale, de asociaţiile şi organizaţiile obşteşti, de persoanele cu funcţii de răspundere, conform actului normativ.

La fel, se vor referi la rolul şi sarcinile de bază ale Consiliului teritorial antiterorist, organ local de gestionare a crizelor teroriste, compus din conducători ai consiliilor raionale, reprezentanţi teritoriali ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai Inspectoratului General al Poliţiei al MAI şi al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Reprezentanţii autorităţilor publice locale vor fi informaţi despre riscurile şi pericolele teroriste la adresa securităţii naţionale şi regionale. Ofiţerii de informaţii vor aborda fenomenele relativ noi pentru Republica Moldova, cum ar fi mercenariatul şi promovarea ideologiilor radicale.

Totodată, în cadrul întâlnirilor, participanţilor le va fi prezentată broşura şi documentarul tematic despre Exerciţiul antiterorist internaţional ,,Strong Border -2017”, desfăşurat în luna mai, organizat de către Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova în cooperare cu omologii ucraineni.

În operaţiune au fost antrenate instituţiile sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.

Până în prezent, ofiţerii SIS au avut vizite de informare în raioanele Cantemir, Cahul, Hînceşti, Leova,Taraclia şi UTA Găgăuzia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.