Argumentele Tiraspolului când refuză reîntregirea Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comunitatea internaţională trebuie să conştientizeze zădărnicia încercărilor de a reconstitui fantomele trecutului sub forma unui stat artificial între graniţele Transnistriei, consideră așa-numitul ministru al Afacerilor Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul MAE de la Tiraspol, această opinie el şi-a exprimat-o la masa rotundă internaţională „Statutul ţărilor nerecunoscute şi relaţiile lor cu Israelul”, desfăşurată la Universitatea din Tel Aviv.

Ignatiev a spus în alocuţiunea sa că calea spre independenţa Transnistriei se deosebeşte esenţial de multe alte state noi, deoarece edificarea propriului stat a devenit singura garanţie a siguranţei fizice a poporului multinaţional al Transnistriei.

„În cei 27 de ani, în Transnistria şi Moldova au crescut două generaţii diferite, care nu au trăit nicio zi într-un stat comun, iar tineretul transnistrean a văzut doar ameninţări şi presiune din partea Moldovei, care nu vrea să devină un partener responsabil, ci dimpotrivă, încearcă să blocheze oportunităţile socio-economice de dezvoltare a Transnistriei”, a spus el.

Potrivit lui, „stagnarea negocierilor şi necesitatea de a apăra drepturile şi interesele legitime ale transnistrenilor justifică căutarea de soluţii nontriviale pentru viitorul Transnistriei”.

„Aceste soluţii sunt sugerate de dreptul internaţional, în care este codificat dreptul popoarelor la autodeterminare, precum şi de precedentele moderne”, a declarat Ignatiev, care este convins că „harta politică a lumii în următorii ani se va schimba în mod inevitabil”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...