Într-un interviu oferit săptămâna trecută ziarului Yomiuri Shimbun, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a atras atenţia: „Recunoaştem faptul că şi Europa a intrat în raza de acţiune a rachetelor (nord-coreene, n.r.), iar statele membre NATO sunt deja în pericol”.

Răspunsul Coreei de Nord la semnalul de alarmă al lui Stoltenberg? Cotidianul partidului de guvernământ de la Phenian, Rodong Shinmun, a contracarat afirmaţiile şefuljui NATO, precizând că acestea sunt „false şi neîntemeiate”, transmite Newsweek.

Statele europene se află geografic pe linia de acţiune a rachetelor intercontinentale nord-coreene, dar Phenianul nu are nicio intenţie în a ţinti Europa, ci sistemul său balistic este destinat exclusiv Statelor Unite, a subliniat oficiosul regimului lui Kim Jong-un, potrivit sursei citate.

„Rachetele balistice sunt pentru a descuraja isteria americană a războiului nuclear şi pentru a asigura pacea şi siguranţa în Peninsula Coreeană şi în regiune, nu pentru ameninţarea Europei şi a întregii lumi”, se arată într-un comentariu publicat în Rodong Shinmun.

Preşedintele american Donald Trump a adresat miercuri la Seul un avertisment „dictaturii crude” de la Phenian, îndemnând-o să nu subestimeze niciodată determinarea Statelor Unite şi a aliaţilor acestora.

„Toate naţiunile responsabile trebuie să îşi unească forţele pentru a izola regimul brutal din Coreea de Nord”, a declarat Donald Trump de la tribuna Adunării Naţionale sud-coreene.

„Nu puteţi sprijini, nu puteţi aproviziona, nu puteţi accepta”, a adăugat el, citând China şi Rusia, doi aliaţi tradiţionali ai Phenianului.

„Nu ne subestimaţi, nu ne puneţi la încercare. Ne vom apăra securitatea comună, prosperitatea noastră comună şi libertatea noastră sfântă”, a mai spus preşedintele Statelor Unite la adresa Coreei de Nord în faţa parlamentului de la Seul. 

„Vremea forţei a venit”, a mai spus liderul administraţiei de la Casa Albă, într-un discurs deosebit de incisiv care a contrastat cu tonul mult mai reţinut adoptat cu o zi înainte.

Donald Trump a început marţi prima sa vizită oficială în Coreea de Sud, după luni de degradare continuă a situaţiei din Peninsula Coreeană. Cauza o constituie intensificarea programelor militare ale Phenianului, care a realizat în septembrie cel de-al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum, şi a testat mai multe rachete susceptibile potenţial să atingă teritoriul american.