(video) PSRM despre încălcările de la BAC: „Cei de la minister nu au asigurat condiții egale pentru toți elevii”

batrancea

După ce la sesiunea de bacalaureat din acest an testele de la fizică au fost elaborate cu abateri, a fost creată o comisie parlamentară care a studiat neregulile. Raportul final al comisiei a fost discutat, astăzi, de către PSRM în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Vlad Batrâncea, PSRM, în procesul de examinare a acestui caz s-a încercat mușamalizarea informației reale, iar Parlamentul a discutat despre acest raport doar câteva minute, trecând cu vederea informația din document:

„Nu am avut o dezbatere publică în Parlament pe baza acestui subiect. Cu părere de rău, aceste audieri au fost doar mimate și fiecare membru al comisiei din Parlament nu a făcut cunoștință cu acest document.Raportul făcut de Comisia de examinare este unul amplu prin care s-au constatat multe încălcări din cadrul Agenției pentru elaborarea curriculei. Angajații agenției nu au făcut față cerințelor. Altă încălcare este faptul că numărul elevilor, care au susținut examenul de BAC, a scăzut cu 6 000, iar cheltuielile tehnice au crescut”.

Mai mult, acesta a adăugat că fiecare autor de teste este remunerat cu 1500 lei pe lună. În realitate, însă, autorii testelor au fost salarizați pentru 4 luni în loc de 3.

„Conform documentelor înaintate de agenție, unii examinatori au verificat 400 de lucrări, ceea ce înseamnă că fiecare examinator trebuia să lucreze 3 luni nonstop. Fiecare examinator primește 25 lei pe o oră de lucru și acest număr de teste s-a majorat intenționat pentru ca salariul să fie mai mare”, a mai spus Bătrâncea.

„Rezultatele la BAC sunt bune doar în liceele perfomante, unde profesorii au salarii mai mari, cei din zona rurală sunt cei mai mulți care nu au dat BACul. Cei de la  Minister nu au asigurat condiții egale pentru toți elevii de a susține acest examen”.

Amintim că la data de 11 iulie 2017, Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat informația cu privire la rezultatele sesiunii de examene 2017. Atunci, viceministra Educației, Lilia Pogolșa, a declarat că procedura și metodologia de organizare a examenelor a fost una subiectivă, iar testele depășeau nivelul mediu de cunoaștere a materiei. Deputații, la rândul lor, au recomandat Ministerului să creeze un grup de lucru pentru analiza încălcărilor și să propună modificarea și îmbunătățirea procedurii de desfășurare a examenelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente