10:18:14 29.03.2024
Stiri

Șomerii APȚI de muncă ar putea fi OBLIGAȚI să presteze munci în folosul comunității. Dacă vor REFUZA să muncească, AJUTORUL SOCIAL oferit familiei va fi STOPAT

Social 09.11.2017 13:40 Vizualizări1772 Autor: Ziarul National
Șomerii APȚI de muncă ar putea fi OBLIGAȚI să presteze munci în folosul comunității. Dacă vor REFUZA să muncească, AJUTORUL SOCIAL oferit familiei va fi STOPAT


Şomerii apţi de muncă, care sunt înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social, ar putea presta, la solicitarea primarului localității, activităţi de interes comunitar. O modificare a legislației în acest sens a fost aprobată de Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului.

Potrivit proiectului, beneficiarii de ajutor social vor fi nevoiți să presteze activităţi gratuite și utile comunităţii, la indicațiile primarului. Aceste activități vor fi prestate cu respectarea duratei normale a timpului de muncă şi a normelor de securitate şi sănătate în muncă. Orele pentru prestarea activităţilor de interes comunitar se vor calcula proporţional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia, dar nu vor depăşi 40 de ore pe lună.

În caz că beneficiarii apți de muncă vor refuza să presteze aceste activități în interesul comunității, atunci ajutorul social oferit familiei va fi stopat.

Nu vor putea fi încadrați în aceste activități şomerii din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social de până la 30% (288 de lei) din nivelul venitului lunar minim garantat, care în prezent este de 961 de lei, precum și şomerii care se află în situaţie ce nu permite antrenarea în activităţi de interes comunitar.

Responsabil pentru îndeplinirea activităţilor de interes comunitar va fi primarul, care va întocmi un plan anual de acţiuni de interes comunitar, va ține evidenţa persoanelor care realizează asemenea activități și va prezenta lunar structurii teritoriale de asistenţă socială lista persoanelor care au efectuat şi care au refuzat efectuarea activităţilor de interes comunitar.

Proiectul urmează a fi dezbătute și votat în ședința plenară a Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md