Peste 20 de state membre ale UE vor semna, săptămâna viitoare, un pact în domeniul apărării presei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel puţin 20 de state membre UE vor semna săptămâna viitoare un pact în domeniul apărării menit să dezvolte infrastructura militară comună, proiect promovat de Franţa şi de Germania, care ar trebui să demonstreze unitatea Blocului comunitar în contextul Brexit, relatează site-ul agenţiei Reuters.

În luna iulie, oficialii Franţei şi ai Germaniei şi-au exprimat dorinţa de a dezvolta o politică europeană comună în domeniul apărării prin intermediul Pactului de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), prevăzut şi în Tratatul de la Lisabona.

Astfel, după o perioadă în care cheltuielile pentru apărare au scăzut în Europa şi în contextul unei dependenţe sporite faţă de Statele Unite prin NATO, Parisul şi Berlinul speră să consolideze cooperarea militară în interiorul UE.

Până în prezent, Franţa, Germania, Spania, Italia şi alte 16 state membre UE şi-au anunţat intenţia de a adera la această iniţiativă, care ar urma să fie făcută oficială cu ocazia summitului Consiliului European din luna decembrie, potrivit Mediafax.

Marea Britanie, care se află în plin proces de a părăsi Blocul comunitar, a anunţat că nu va adera la PESCO. Guvernul de la Londra s-a opus constant acestei iniţiative şi a precizat că aceasta ar putea duce la crearea unei armate a UE. În plus, mai mulţi oficiali NATO şi-au exprimat scepticismul cu privire la PESCO.

Un oficial german a dat asigurări că PESCO ”nu va fi în competiţie cu NATO”. Acesta a precizat că NATO se bazează pe conceptul de securitate colectivă, iar PESCO ar fi proiectat pentru a asigura o reacţie mai rapidă şi mai eficientă a UE în cazul unor evenimente precum epidemia Ebola ce a lovit Africa în 2014.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...