(VIDEO) Rezultate impresionante ale unui studiu: Oile pot să îl recunoască pe Obama după ce privesc fotografii cu el

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oile sunt capabile să îl recunoască pe Barack Obama după ce privesc de mai multe ori o fotografie a fostului președinte american. Rumegătoarele participante la un experiment recent au reușit aceeași performanță și în cazul fotografiilor ce o prezintă pe actrița britanică Emma Watson, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP.

„Știam deja că oile sunt capabile să recunoască persoane. Aceste rumegătoare, în special cele care trăiesc în turme mici, reușesc cu ușurință să facă diferența între stăpânul lor și un străin”, a declarat Jennifer Morton, cercetătoare la Universitatea Cambridge și coautoare a unui studiu ce a fost publicat în Royal Society Open Science.

„Însă capacitatea de a învăța să recunoască o persoană pornind de la o fotografie în două dimensiuni este surprinzătoare, întrucât acest fapt necesită un proces cerebral complex”, a explicat cercetătoarea britanică pentru AFP.

Cercetătorii din departamentul de Fiziologie și științe neuronale din cadrul Universității Cambridge au antrenat opt oi pentru a recunoaște chipurile unor celebrități prezentându-le fotografii ale acestora pe ecranul unui computer, de mai multe ori la rând.

Pe lângă imaginea fostului președinte american și aceea a actriței Emma Watson, devenită celebră după ce a jucat în filmele din seria „Harry Potter”, oile au putut să privească portrete fotografice ale prezentatoarei TV britanice Fiona Bruce și actorului american Jake Gyllenhaal.

„Am ales aceste persoane întrucât există multe imagini cu ele disponibile pe internet, realizate atât din față, cât și din alte unghiuri”, a precizat Jennifer Morton. „Și eram siguri că oile noastre nu au avut niciodată ocazia de a le întâlni!”, a adăugat cercetătoarea.

Oile din acest experiment aveau dreptul la o recompensă (hrană) de fiecare dată când făceau distincția între fotografia unei persoane celebre și cele care prezentau un obiect sau o persoană necunoscută, pe un ecran învecinat.

În cazul fotografiilor frontale, oile au înregistrat un procent de reușită de 80% în cadrul acestui test.

Pentru fotografiile în care chipul unei celebrități era prezentat dintr-un alt unghi, performanța oilor a scăzut la 66%, fiind „apropiată de aceea a unui om aflat în aceeași situație”, afirmă cercetătorii britanici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...