NATO, la adăpost de un război cibernetic, pregătește întăriri în Afganistan

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Țările NATO au dat miercuri undă verde recurgerii la tacticile de război cibernetic în operațiunile Alianței, o nouă etapă în consolidarea capacității sale de „descurajare” a Rusiei, comentează France Presse.

Cei 29 de miniștri ai apărării din cadrul Alianței Nord-Atlantice au aprobat de asemenea o reconfigurare a „structurii de comandă” a acesteia, reînființând un centru de supervizare a Atlanticului de Nord, la fel ca în timpurile Războiului rece.

În același timp, se va înființa și un comandament destinat să elimine numeroasele obstacole logistice ce fac astăzi imposibilă circulația rapidă a trupelor în Europa.

De la anexarea Crimeii și ofensiva rebelilor proruși în estul Ucrainei în 2014, NATO a început o profundă schimbare în fața Rusiei, considerată în prezent „mai agresivă”.

„Am văzut o Rusie (…) care de mulți ani investește puternic în materie de apărare, dobândind capacități moderne, forțe convenționale și nucleare și care a demonstrat că vrea să facă uz de forță împotriva țărilor vecine”, a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „NATO a răspuns la aceasta. Ne adaptăm în mod constant”, a insistat el, reamintind desfășurarea unor batalioane în țările baltice și în Polonia.

Din 2016, NATO consideră spațiul cibernetic drept un „domeniu operațional”. În consecință, „un atac cibernetic poate declanșa articolul 5″ al Tratatului fondator al Alianței, care prevede că țările membre vin în apărarea unui aliat în caz de agresiune, a afirmat Stoltenberg.

Tacticile de război cibernetic — împotriva site-urilor sau a rețelelor sociale, pentru interceptarea schimburilor, pentru închiderea serverelor sau sabotarea tehnologiilor utilizate în luptă — au fost folosite „foarte eficient” în Irak și în Siria împotriva Statului Islamic de anumite țări ale Alianței, a punctat el.

Principalele puteri ale NATO (SUA, Marea Britanie și Franța) dispun de capacități ofensive în acest domeniu, dar un recent exercițiu al NATO a scos la lumină grave deficiențe, în timp ce Rusia are o reputație excelentă în materie, potrivit unor diplomați.

„Trebuie să fim la fel de eficienți în domeniul cibernetic ca pe uscat, pe mare și în aer”, potrivit secretarului general al Alianței.

În scopul „întăririi descurajării”, NATO a lansat miercuri o remaniere a structurii sale de comandă care va pune capăt unei serii de reduceri de efective, de la 22.000 de persoane în timpul Războiului rece la 6.800 în perioada actuală.

Activitatea intensă a crucișătoarelor și submarinelor ruse în Atlantic explică de ce Alianța vrea să reînvie un centru care să garanteze că „rutele maritime între America de Nord și Europa rămân libere și securizate”.

Dar cele 29 de state membre, sub presiunea presedintelui SUA, Donald Trump, de a-și crește cheltuielile pentru apărare, nu vor tranșa problemele cele mai dificile (amploarea creșterii efectivelor, bugetele și locurile de staționare) decât în luna februarie.

Joi, NATO trebuia să răspundă unui alt apel din partea Casei Albe, care a cerut întăriri pentru misiunea din Afganistan, în sprijinul „noii sale strategii” pentru această țară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...