Priti Patel, 45 de ani, a prezentat premierului Theresa May scuzele sale şi demisia din funcţie, după ce a fost convocată în Downing 10, scurtându-şi din acest motiv o vizită în Africa.

"Am acţionat cu cele mai bune intenţii, dar acestea nu au respectat cerinţele de transparenţă şi de deschidere pe care le-am susţinut şi promovat", a scris Patel, în scrisoarea sa de demisie. 

"Regatul Unit şi Israel sunt aliaţi apropiaţi şi este corect să colaborăm strâns, dar aceasta trebuie să se realizeze de o manieră formală, prin canale oficiale", i-a răspuns Theresa May, slăbită şi mai mult după acest nou episod.

Este vorba de a doua plecare din guvernul conservator britanic într-o săptămână, după cea a ministrului Apărării, Michael Fallon, pe 1 noiembrie. 

Acesta a anunţat miercurea trecută că demisionează după ce a fost acuzat că a atins în mod nepotrivit o ziaristă în 2002, în timp ce o altă jurnalistă a declarat că, în 2003, Fallon s-a aruncat asupra ei şi a încercat s-o sărute. Alţi doi membri ai guvernului, vicepremierul Damian Green şi secretarul de stat pentru comerţ internaţional, Mark Garnier, sunt acuzaţi de hărţuire. Şi trei deputaţi conservatori fac obiectul unei anchete a partidului după introducerea unui nou cod de conduită internă.

Priti Patel a prezentat luni scuze pentru că s-a întâlnit cu o serie de oficiali israelieni, printre care premierul Benjamin Netanyahu, dar şi cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai unor companii, pe timpul unei vacanţe, în luna august, fără a informa în prealabil guvernul britanic.