Jean-Claude Juncker se așteaptă ca Serbia să adere la Uniunea Europeană înainte de 2025

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri că se așteaptă ca Serbia să adere la Uniunea Europeană înainte de anul 2025, transmite Tanjug. El și-a exprimat satisfacția față de intenția Sofiei de a plasa integrarea europeană a Balcanilor Occidentali printre prioritățile președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene, care va fi asigurată în primul semestru al anului viitor. La jumătatea lunii mai, Sofia va găzdui o reuniune a liderilor statelor din UE și ai celor din Balcanii Occidentali. Regiunea va fi vizitată de Jean-Claude Juncker în primăvara anului viitor.

„Cred că Serbia și Muntenegru vor fi membri ai Uniunii Europene înainte de 2025” afirmat Juncker răspunzând unei întrebări în conferința de presă organizată după o sesiune de lucru a Colegiului comisarilor și a executivului bulgar.

„Europa face parte din ADN-ul Bulgariei. Încă din prima zi după aderarea la Uniunea Europeană, Bulgaria s-a comportat ca un membru fondator, în timp ce alte țări fondatoare nu se comportă mereu ca membre fondatoare”, a estimat Juncker, citat de BTA şi Agerpres.

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că țara sa este pregătită să asigure președinția prin rotație a Consiliului UE în prima jumătate a anului viitor. „Bulgaria este gata să preia conducerea Consiliului UE. Ambiția noastră este de a face Uniunea mai solidă și mai rezistentă în timpul președinției bulgare” a Consiliului UE, a spus Borisov.

El a adăugat că asigurarea președinției Consiliului UE constituie o mare responsabilitate, dar a subliniat că, după zece ani de apartenență la UE, Bulgaria s-a dovedit a fi o membră stabilă și de încredere.

Boiko Borisov a menționat că motto-ul președinției bulgare a Consiliului UE, „Uniți suntem puternici”, este o lecție pe care Bulgaria a învățat-o din propria istorie. „Suntem conștienți că ne așteaptă multă muncă. Iată de ce eforturile noastre se vor concentra în trei direcții: consens, competitivitate și coeziune”, a subliniat șeful executivului bulgar, citat de BTA.

Borisov a ținut să precizeze că negocierile privind Brexit nu vor umbri alte chestiuni importante pentru cetățenii europeni, precum securitatea și migrația, dezvoltarea economică, crearea unei uniuni energetice, protecția mediului și consolidarea rolului global al Europei. „Oamenii așteaptă de la noi rezultate concrete și vizibile. Trebuie să arătăm responsabilitate și solidaritate”, a spus el.

Boiko Borisov a condus delegația guvernamentală bulgară care s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a analiza stadiul de pregătire a președinției bulgare a Consiliului UE. Din delegația bulgară au mai făcut parte vicepremierii Ekaterina Zaharieva și Tomislav Doncev, ministrul finanțelor Vladislav Goranov și ministrul pentru președinția bulgară a Consiliului UE, Liliana Pavlova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...