Uniunea Europeană și SUA își reafirmă sprijinul pentru Liban după demisia premierului Hariri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană și SUA și-au reafirmat miercuri sprijinul pentru Liban după demisia premierului Saad Hariri, un protejat al Arabiei Saudite care sâmbătă, la Riad, a anunțat că renunță la conducerea guvernului de la Beirut, notează Reuters.Declarațiile de susținere din partea ambasadorilor UE și SUA la Beirut au avut un ton diferit de cea a Arabiei Saudite, care a acuzat mișcarea șiită libaneză Hezbollah că, susținută de Iran, încearcă să semene discordie în interiorul lumii arabe.

Într-o întrevedere avută miercuri cu comandantul armatei libaneze, generalul Joseph Aoun, ambasadorul american la Beirut a afirmat că SUA rămân „angajate față de un Liban stabil, sigur, democratic și prosper”. În urmă cu o zi, Departamentul de Stat american a subliniat că Libanul este un partener solid al Statelor Unite, care susțin instituțiile legale ale statului libanez.

La rândul lor, ambasadorii UE la Beirut și-au reafirmat „sprijinul solid pentru unitatea, stabilitatea, suveranitatea și securitatea Libanului și ale poporului său”.

După anunțul demisiei intempestive a lui Saad Hariri au apărut speculații conforma cărora el ar fi făcut obiectul unei anchete anticorupție în Arabia Saudită, unde familia sa și-a creat averea, și ar fi fost forțat de Riad să renunțe la șefia executivului libanez. Autoritățile saudite au respins însă aceste acuzații, precum și afirmația că l-ar fi plasat pe Hariri sub arest la domiciliu.

Demisia premierului libanez a survenit într-o perioadă de tensionare a relațiilor între puterile regionale Arabia Saudită și Iran, care susțin părți beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-a constrâns pe Saad Hariri să demisioneze, el lansând în același timp un apel la calm, la fel ca președintele parlamentului libanez, Nabih Berri.

Libanul a primit recent o asistență substanțială din partea Occidentului pentru ajutorarea celor 1,5 milioane de refugiați sirieni aflați pe teritoriul libanez, ceea ce reprezintă un sfert din populația acestei țări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...