Președintele polonez cere UE să ofere perspective de aderare țărilor din Parteneriatul Estic, printre care Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană trebuie să lase ușa deschisă extinderii sale pentru a prospera, a supraviețui și a fi competitivă economic față de alte superputeri globale, iar noii membri vor oferi Europei potențial economic și demografic sporit și de aceea țărilor din Parteneriatul Estic trebuie să li se ofere perspective de aderare la UE, a declarat miercuri președintele polonez Andrzej Duda, într-o întrevedere cu omologul său georgian Giorgi Margvelașvili, aflat în vizită la Varșovia, transmite PAP.

„Astăzi, este în interesul Poloniei și nu doar al ei, cred că este interesul întregii Europe, să lase deschisă ușa Uniunii Europene. UE trebuie să arate că este pregătită pentru a primi noi membri care doresc să intre, care își afirmă intenția de se alătura Uniunii după ce vor fi îndeplinit criteriile de aderare”, a subliniat șeful statului polonez.

El a estimat că Uniunea Europeană este afectată de criză, așa cum a arătat dosarul Brexit, și că procesul de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar va dura mai mulți ani. „Să nu ne amăgim, Brexit-ul slăbește grav Uniunea Europeană”, a afirmat Duda.

În opinia sa, o eventuală închidere a ușilor UE față de noi membri după ieșirea Marii Britanii din organizație ar însemna „începutul sfârșitului” pentru UE.

Varșovia este unul dintre cei mai importanți susținători ai Parteneriatului Estic al UE, program care include Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina și are drept scop aducerea sistemelor economice și politice din aceste țări mai aproape de standardele europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...