/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Cum comentează Procuratura afirmațiile avocaților lui Usatîi, care îi acuză de duble standarde

missing
08 noiembrie 2017, ora 17:36

Dacă vreți să fiți bărbați adevărați, PCCOCS, transmiteți dosarele penale organelor din România și Marea Britanie. Dacă organele de urmărire penală sunt convinse că Usatîi este vinovat”, afirmă Ion Cerga, avocat.

Eu nu văd absolut o bază legală în acest caz. Acțiunile de pregătire s-au comis pe teritoriul și s-au consumat în Marea Britanie”, replică Vitalie Busuioc, șef adjunct PCCOCS.

Avocații au cerut recuzarea procurorilor responsabili de acest dosar, în special după conferința pe care au organizat-o săptămâna trecută, la care l-au acuzat pe Renato Usatîi ar fi comandat omorul lui Gorbunțov.

Nu a fost o conferință de presă, ci o judecată tovărășească, în care Renato Usatîi a fost condamnat pentru comiterea infracțiunii imputate”, spune Angela Istrate, avocat.

Procurorii nu au declarat că persoanele sunt vinovate de comiterea acestei infracțiuni, dar au declarat că sunt învinuite”, susține Vitalie Busuioc, șef adjunct PCCOCS.

Apărătorii solicită procurorilor să fie consecvenți și imparțiali și să investigheze declarațiile killerului Vitalie Proca, care a spus că, de fapt, comanditarul omorului bancherului rus ar fi Vlad Plahotniuc.

Interviul dlui Gorbunțov servește probă de intentare a dosarului penal, iar pe al lui Proca procurorii îl resping și spun că este fals și că nu au de gând să cerceteze. Asta nu e dovadă de duble standarde?”, se întreabă Anatol Istrate, avocat.

– Ați mers atunci și l-ați audiat în Marea Britanie și l-ați audiat pe dl Gorbunțov. Dar acum, nu v-ați gândit ca, în urma acestui interviu, să-l audiați pe dl Plahotniuc? – În 2016 noi am deconspirat tentative de transmitere a banilor anume pe faptul ca Vitalie Proca să declare fals cine ar fi comanditarul”, susține Busuioc.

Cât despre faptul că procurorul general, Eduard Harunjen, a catalogat declarațiile lui Vitalie Proca ca fiind false, avocații spun că

Nu are dreptul Procuratura să-și manifeste poziția până la o sentință”, spune avocatul Ion Cerga.

Contactat de TV8, serviciul de presă al Procuraturii Generale ne-a spus că instituția refuză să comenteze afirmațiile avocaților. Anterior, procurorii au declarat că vor verifica declarațiile lui Vitalie Proca, dar nu vor porni un dosar penal, din lipsă de probe. În cadrul interviului, killerul a spus că Vlad Plahotniuc ar fi comandat omorul lui Gherman Gorbunțov. Președintele democraților a declarat, însă, că acestea sunt aberații.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram