Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații europeni vor legături mai…

Deputații europeni vor legături mai strânse ale UE cu Ucraina, Georgia și Moldova

Parlamentul European propune noi modalități de intensificare a relațiilor UE cu Ucraina, Georgia și Moldova înainte de summitul Parteneriatului estic, din 24 noiembrie.

„Ucraina, Georgia și Moldova lucrează din greu pentru a crea legături mai strânse cu UE, în ciuda rezistenței puternice din partea Rusiei. Acestea beneficiază deja de călătorii fără viză în UE, precum și de oportunități comerciale sporite datorită acordurilor de liber schimb”, se spune într-un comunicat emis de Parlamentul European.

Un nou raport al Parlamentului solicită acum să se aprofundeze această colaborare și să se găsească noi modalități de a sprijini țările aflate pe frontierele de est ale UE. Raportul din proprie inițiativă a fost deja adoptat de comisia pentru afaceri externe și va fi votat de toți deputații europeni în cadrul sesiunii plenare din noiembrie de la Strasbourg. Principalul accent se pune pe Ucraina, Georgia și Moldova.

În fruntea listei de recomandări este înființarea unui fond fiduciar pentru Ucraina, Georgia și Moldova. Fondul fiduciar este un instrument de dezvoltare pentru o reacție rapidă și flexibilă a UE la situațiile de criză și post-criză. Acesta ar combina resursele donatorilor publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice.
Comitetul recomandă, de asemenea, sporirea sprijinului pentru reformele economice și modernizarea parteneriatului actual ca modalitate de a recompensa progresele înregistrate de țările partenere în ceea ce privește reformele UE. Această actualizare ar putea oferi, de exemplu, acces la vămile UE sau la uniunea energetică, de exemplu.

Laima Andrikienė, membră a Partidului Popular European, una dintre autorii raportului Parlamentului, a declarat că „crearea unui model al Parteneriatului Estic Plus pentru țările asociate, cu posibilitatea unei viitoare apartenențe în domeniul vamal, al energiei și al uniunii digitale este esențială”.

Aceste măsuri adaugă structurilor și proiectelor de cooperare și dezvoltare din regiune deja plasate de către UE. Propunerea subliniază necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică aceste țări. Acest lucru este deosebit de relevant în momentul de față, deoarece sancțiunea UE față de Rusia va fi reevaluată în ianuarie 2018.