Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat a fost aprobat de către Guvern

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe acțiuni de prevenire și control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021, propuse de Ministerul Sănătății, urmează să fie întreprinse. Programul cu acțiuni a fost aprobat ieri de membrii Cabinetului de Miniștri.

Numărului bolnavilor cu diabet zaharat s-a dublat în ultimii 10 ani. Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru următorii cinci ani are drept scop reducerea îmbolnăvirilor de aceasta boală în Republica Moldova, potrivit angajaților Ministerului Sănătăţii.

În urma aprobării documentului de către Cabinetul de Miniștri ar putea fi întreprinse activități pentru depistarea, cât şi prevenirea secundară a diabetului zaharat prin diagnosticarea complicațiilor cronice. De asemenea, stoparea progresului acestora prin tratament adecvat și oferirea metodelor de reabilitare.

Ministerul Sănătății mai preconizează ridicarea capacităților personalului medical care va beneficia de cursuri de calificare, precum și organizarea dar şi dotarea centrelor de diabet zaharat, care vor include laboratorul pentru colectarea centralizată a analizelor, cabinetul piciorului diabetic, oftalmologic și cel pentru educarea pacienților.

Diabetul zaharat este o boală cu evoluţie cronică în cadrul căreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentaţie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...