Coreea de Nord ar putea fi reinclusă pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele american Donald Trump va decide la finalul turneului său în Asia dacă va reinclude Coreea de Nord pe lista „statelor care sponsorizează terorismul”, a anunţat Casa Albă, informează site-ul postului France 24.

Această desemnare a fost retrasă de Administraţia George W. Bush în anul 2008, iar reincluderea pe lista statelor care sponsorizează terorismul ar însemna impunerea de noi sancţiuni unilaterale împotriva regimului stalinist de la Phenian.

„Preşedintele a spus că va decide la finalul călătoriei”, a anunţat Sarah Huckabee Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

După vizitele în Japonia şi Coreea de Sud, Trump urmează să ajungă la Beijing, unde discuţiile se vor axa pe chestiunea nord-coreeană. Ulterior, preşedintele american se va îndrepta spre Vietnam, iar în perioada 12-13 noiembrie urmează să efectueze o vizită în Filipine.

În luna august, preşedintele Trump a fost nevoit să promulge o lege votată de Congres privind impunerea de noi sancţiuni economice şi politice împotriva Iranului, Rusiei şi Coreei de Nord.

O clauză a actului legislativ stipulează că Departamentul american de Stat trebuie ca în termen de 90 de zile să anunţe dacă statul nord-coreean ar trebui desemnat drept un sponsor al terorismului.

„Phenianul a fost eliminat de pe această listă în timpul Administraţiei Bush ca parte a unei încercări de a ademeni să-şi retragă ameninţările şi desigur acest lucru nu a mers” a explicat un oficial de rang înalt de la Casa Albă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...