/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Socialiștii și comuniștii au semnat moțiunea simplă asupra activității judecătorilor Curții Constituționale

missing
08 noiembrie 2017, ora 15:07

În documentul adresat conducerii Parlamentului și Curții Constituționale se menționează că judecătorii Curții Constituționale trebuie să fie independenți, imparțiali în luarea deciziilor și să acționeze în strictă conformitate cu Legea Fundamentală.

Potrivit socialiștilor, pe parcursul exercitării mandatului său, Preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panțâru a făcut mai multe declaraţii de presă contrare statutului său de judecător, și a publicat mai multe articole unioniste și își permite să comenteze nu doar deciziile autorității de jurisdicție constituțională, dar și anumite subiecte politice, astfel încălcând principiul independenței.

„Înalta Curte, în actuala componenţă, manifestă o vădită părtinitate la examinarea cauzelor care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară. Actuala componenţă a Înaltei Curţi a politizat excesiv rolul acesteia, modificând în mai multe rânduri Constituţia, prin ce şi-a arogat nişte competenţe ale Parlamentului Republicii Moldova. În special, este adusă la cunoștință hotărârea №36 din 5.XII.2013 a Înaltei Curți referitoare la limba oficială vorbită de către cetățenii Republicii Moldova. În document se menționează că, această hotărâre nu comportă un caracter istoric, reprezentând o palmă dată cetăţenilor Republicii Moldova şi generând un conflict de identitate naţională”, se menționează într-un comunicat de presă al socialiștilor.

Menționăm că moțiunea simplă a fost semnată de 24 de deputați din fracțiunea PSRM și 7 deputați din fracțiunea PCRM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram