16:42:24 19.04.2024
Stiri

Poroșenko ar putea fi FORȚAT de Parlament să RUPĂ relațiile diplomatice cu Moscova. REACȚIA Kremlinului

Știri 08.11.2017 15:20 Vizualizări2350 Autor: Ziarul National
Poroșenko ar putea fi FORȚAT de Parlament să RUPĂ relațiile diplomatice cu Moscova. REACȚIA Kremlinului TOCpress


UPDATE // Rusia este convinsă că o eventuală decizie a Ucrainei de a rupe relațiile diplomatice cu Moscova va afecta interesele cetățenilor ambelor țări și va afecta reglementarea conflictului din sud-estul Ucrainei, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin.

„Dacă de data aceasta decizia va fi luată, se va complica și mai mult situația și, cel mai important, va afecta interesele oamenilor atât în Ucraina, cât și în Rusia”, a spus Peskov.

El a menționat că, în opinia Moscovei, „în ultimii ani la Kiev s-au luat multe decizii care au avut cele mai negative consecințe pentru soluționarea conflictului din sud-estul țării”.

Președintele Ucrainei, Petro Porosenko, ar putea fi forțat sa rupă relațiile diplomatice cu Rusia, ceea ce implică o încetare completă a cooperării economice, politice și de altă natură între Rusia și Ucraina, scriu ziarele Kommersant și RBC, citate de Pagina de Rusia.

Noul proiect de lege depus în Rada Suprema a Ucrainei privind reintegrarea Donbasului prevede, printre altele, declararea oficială a Rusiei drept stat agresor și ruperea, pe cale de consecință, a relațiilor diplomatice.

„Sarcina amendamentului este să reamintim Guvernului că este imposibil, pe de o parte, să declari Rusia stat agresor și, pe de altă parte, să menții în continuare relații diplomatice“, a declarat Ivan Vinnik, deputat din partidul de guvernământ „Blocul Petro Poroșenko”, inițiatorul amendamentului. Potrivit lui Vinnik, după ce Rada Supremă aprobă legea privind reintegrarea Donbasului, „Rusia va fi recunoscută ca țară agresor”.

„Menținerea relațiilor diplomatice va fi o crimă din partea Ministerului de Externe ucrainean. Aceste relații sunt practic deja rupte, la ambele ambasade lipsesc ambasadorii, misiunile diplomatice fiind deservite de diplomați de rangul II, așa ca avem nevoie să rezolvăm această lacună în legislație …”, a mai a spus Vinnik.

Majoritatea interlocutorilor Kommersant din Parlamentul ucrainean sunt convinși că amendamentul propus de deputatul Vinnik va fi aprobat. După aceasta, președintele va trebui să semneze un decret privind ruperea relațiilor diplomatice.

După aceasta, Ministerul de Externe va anunța termenul-limită pentru ca diplomații ruși să părăseasca Ucraina. „În același timp, Kievul va începe negocierile cu o țară terță, astfel încât ambasada acestui stat să reprezinte interesele Ucrainei în Rusia – pentru transmiterea de notificări, corespondență, informații către Ministerul rus de Externe”, a explicat Kommersant.

O astfel de țară ar putea fi Belarus sau Elveția. Ultima, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a reprezentat interesele Germaniei în URSS.

În același timp, ziarul remarcă faptul că amendamentul deputatului Vinnik „probabil încurcă planurile administrației Poroșenko, care voia să prezinte Casei Albe legea privind reintegrarea Donbasului ca o dovadă a bunăvoinței și a abordării constructive a Kievului”, scrie Kommersant.

Prima dată, în Ucraina s-a vehiculat ideea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia la câteva luni după ce Moscova a anexat Crimeea. În iulie 2014, Valery Cialîi, care era șef adjunct al administrației lui Poroșenko, iar în prezent ambasador al Ucrainei în Statele Unite, a declarat că încetarea relațiilor diplomatice cu Rusia este una dintre opțiunile analizate. Decizia respectivă a fost chiar aprobată de către Comisia Radei Supreme pentru Afaceri Externe. Cu toate acestea, Ucraina nu a depășit stadiul declarațiilor în ceea ce privește ruperea relațiilor diplomatice cu Federația Rusă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md