/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Avocații lui Usatîi acuză procurorii de duble standarde în dosarul lui Gorbunțov

missing
08 noiembrie 2017, ora 12:03

„În conferința de pe 31 octombrie, ținută de către procurorii Busuioc și Bacalîm, apărarea a invocat încălcarea unui principiu garantat – principiul prezumției nevinovăției. Conferința de presă nu a fost o conferință, ci o judecată în care Usatîi a fost condamnat de comiterea infracțiunii imputate. La fel, în cadrul conferinței procurorii au încălcat principiul confidențialității deoarece au dat publicității unele scheme și declarații care consideră că fac parte din anchetă”, a menționat avocata Angela Istrati.

Potrivit avocaților, organele apărării au luat o poziție selectivă și că declarațiile lui Druță nu au fost aduse la cunoștința avocaților decât doar în cadrul conferinței PCCOCS.

„Organele de apărare, deși nu aveau cunoștință despre declarațiile lui Proca, deja au făcut o schemă prin care au pus punct presupuselor declarațiile ale lui Proca. PCCOCS face concluzii și încalcă prezumția nevinovăției. Procurorul general cu ce scop a ieșit cu acele declarații? De unde știa că Proca a zis ceva fals, dacă PCCOCS zice că autoritățile Rusiei, României și de la Londra refuză să conlucreze cu autoritățile din Moldova? Procurorul nu are dreptul să își manifestă careva poziții în mass-media până la o ședință și să creeze o opinie a publicului printr-o conferință. Ei nu pot declara că infracțiunea este descoperită, mai ales că organele altor state nu permit Moldovei să aibă acces la probele pe care aceștia le-au dobândit”, a declarat Ion Cerga, avocatul lui Renato Usatîi.

Procuratura Generală, contactată de TV8, a spus că nu comentează afirmațiile avocaților, iar procurorul PCCCOS, Vitalie Busuioc a menționat: „Solicitările avocaților, ca de fiecare dată, nu sunt bazate pe prevederi legale. Au mai mult un substrat de PR, iar noi le catalogăm ca fiind declarații în presă, fiindcă altceva nu se prezintă”.

„Îmi pare rău că în virtutea funcției și având obligațiunea procesuală să dea dovadă de garant al tuturor participanților la proces, Harunjen din start spune că nu va atrage atenția la declarațiile unui killer condamnat la 21 de ani. Cum tratați dvs? Proca este killer, iar Ion Druță, are aceeași istorie. De ce într-un caz se ia ca bază, iar în altul se neglijează? Procurorul, vreți sau nu, aveți obligațiunea de a întreprinde măsurile de a cerceta circumstanțele obiectiv, pentru a constata vinovăția sau nevinovăția”, susține avocatul Anatolie Istrati.

Avocații susțin că dacă totuși PCCOCS deține probe în acest caz, ar trebuie să le transmită autorităților din România, care cercetează subiectul.

Potrivit elementelor de fapt acumulate de către PCCOCS s-a stabilit că, în perioada anului 2011, Renato Usatîi, a creat un grup criminal organizat, format din cetăţeni ai Republicii Moldova, precum şi cetăţeni străini şi anume Druţă Ion, Ghenadie Vechiu, Timoşenco Oleg şi Vitalie Proca, pentru a comite mai multe infracţiuni în privinţa cetăţeanului Republicii Moldova, Gherman Gorbunţov.

Potrivit procurorilor, scopul acestei grupări criminale era deposedarea lui Gherman Gorbunţov de proprietăţile pe care le deţinea, cu ulteriorul omor al acestuia şi asigurarea ştergerii urmelor infracţiunii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram