Noul ministrul al Apărării: Nu putem vorbi despre neutralitate cu trupe străine pe teritoriul țării

Noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, este de părere că în cazul Republici Moldova nu se poate de vorbit despre neutralitate, atât timp cât pe teritoriul țării staționează trupe străine. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Sturza a reiterat faptul că va continua să înainteze demersurile necesare pentru ca armata rusă să fie retrasă din stânga Nistrului, împreună cu tehnica militară prezentă acolo.

„Nu putem vorbi acum despre o neutralitate clasică, așa cum este stipulat și în Constituția Republicii Moldova, atâta timp cât avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova. Noi vom continua să cerem ca această armată rusă să fie retrasă de pe teritoriul Republicii Moldova cu tot cu muniții și cu tehnica militară. Nu mai avem nevoie de prezența lor aici, dar, totodată, noi avem ca și scop să ne întărim pozițiile, să ne modernizăm Armata Națională. Vedem aici exemplul elocvent al vecinului nostru, Ucraina, o țară căreia i-au fost garantate suveranitatea și integritatea teritorială de către patru state nucleare prin acest Acord de la Budapesta, ca într-un moment, una dintre aceste țări semnatare să devină agresor și să-i acapareze teritoriul suveran”, a declarat ministrul Sturza pentru Radio Europa Liberă.

Ministrul Apărării a subliniat importanța dezvoltării Armatei Naționale, inclusiv prin participarea în cadrul misiunilor internaționale. În opinia sa, Moldova trebuie să arate partenerilor săi că poate contribui la securitatea în regiune.

„Atât timp cât staționează armata rusă pe teritoriul Republicii Moldova, vă spuneam că noi trebuie să dezvoltăm capacitățile Armatei Naționale. Să devenim exportatori de securitate, aici mă refer nu doar la regiune, aici mă refer și la participarea militarilor noștri în misiuni internaționale, fiindcă noi avem nevoie să arătăm la partenerii noștri străini că și noi contribuim cu ceva la securitatea nu doar a regiunii, dar în general a Uniunii Europene, a regiunilor unde sunt conflicte. Respectiv, vom continua acest proces pentru modernizare, proces care de fapt nu a fost implementat în anii precedenți”, a adăugat Eugen Sturza.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.