/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Mai multe ore de muncă neremunerată în folosul comunității pentru condamnați

08 noiembrie 2017, ora 12:20

Potrivit schimbărilor aprobate la regulament munca neremunerată în folosul comunității – constituie o pedeapsă
penală, stabilită de instanţa de judecată pentru persoana care a săvârșit o infracțiune şi constă în implicarea lui individual sau în grup la muncă gratuită social-utilă, în afara serviciului de bază sau orelor de studii, fără a-i cauza suferințe fizice sau a-i leza demnitatea.

Hotărârea prevede că munca neremunerată în folosul comunităţii se execută de la 2 la 4 ore pe zi, în afara timpului activităţii de bază sau de studii. În cazul condamnatului care nu este antrenat în activităţi de bază sau de studii, la solicitarea sau cu acordul acestuia, pedeapsa poate fi executată până la 8 ore pe zi.

Documentul prevede că munca neremunerată în folosul comunităţii nu poate fi executată în timpul nopţii  sau în condiţii vătămătoare, în locuri periculoase ori care prezintă risc pentru sănătatea sau integritatea persoanelor condamnate ori pentru dezvoltarea minorilor condamnaţi. Iar, dacă în perioada executării pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității condamnatul se îmbolnăvește de o boală gravă care împiedică executarea pedepsei, organul de probațiune sau comandantul unității militare, înaintează în instanța de judecată un demers
privind liberarea de executare a pedepsei în conformitate cu prevederile art. 95 al Codului penal.

În regulament sunt specificate atribuțiile organizației gazdă și ale condamnatului. Regulamentul prevede că la repartizarea condamnatului la organizația gazdă, i se înmânează dispoziţia (anexa nr. 8) și graficul privind executarea muncii cu indicarea datei sosirii la obiect. În baza acestor documente persoana responsabilă a organizației gazdă va ţine evidenţa orelor lucrate de condamnat. După ispăşirea pedepsei, dispoziţia și graficul privind executarea muncii se remite organului de probațiune şi se anexează în dosarul personal al condamnatului. Se specifică și ce se întâmplă dacă condamnatul se eschivează de la pedeapsă și ce urmează să se întâmple.

Prin aceeași hotărâre de Guvern s-au aprobat modelul legitimaţiei şi insignei ale personalului organelor de probaţiune.

Totodată, s-a aprobat Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Sistemului informaţional automatizat „Registrul informaţiei criminalistice şi criminologice”. Tot acolo sunt menționate atribuțiile Inspectoratul Național de Probaţiune care organizează şi ţine evidenţa:
a) persoanelor bănuite, învinuite, inculpate pentru care s-a solicitat
referatul presentințial de evaluare psihosocială a personalității;
b)minorilor liberaţi de răspunderea penală;
c) persoanelor liberate condiţionat de răspunderea penală;
d) persoanelor liberate de pedeapsa penală;
e) persoanelor eliberate din locurile de detenţie care au solicitat asistenţa postpenitenciară;
f) persoanelor condamnate sau sancționate la muncă neremunerată în folosul comunităţii, precum şi cele private de dreptul de a ocupa o anumită funcţie sau de a exercita o anumită activitate.

În nota informativă a proiectului se spune că impactul prezentului proiect va consta în îmbunătățirea mecanismului de punere în executare a hotărârilor judecătorești cu caracter penal, precum și va facilita promovarea instituției probațiunii în societate. Astfel, propunerile înaintate se încadrează în acțiunile de ajustare a cadrului legal.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram