China foloseşte un „Leninism digital” pentru a gestiona economia şi a monitoriza cetăţenii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De la Stalin la Mao, toţi vechii lideri au întâlnit aceeaşi problemă: Sistemul nu a funcţionat.

După tot discursul pe care l-a avut despre a da pieţelor un rol decisiv, Xi Jinping crede în ultimă instanţă că statul ar trebui să conducă. În vârful elevaţiei pe care o caută, de tip Mao Zedong, el aspiră să folosească big data şi inteligenţă artificială pentru a corecta erorile de planificare din regimurile trecute şi pentru a gestiona în detaliu economia din China, în timp ce ţine privirea aţintită înspre cetăţeni, arată Wall Street Journal.

Tehnologia informaţională, în loc să submineze mondelul autoritar din China, aşa cum credeau specialiştii că se va întâmpla, reuşeşte de fapt să-l întărească.

Politologul german Sebastian Heilmann a venit cu expresia „Leninism digital” pentru a descrie programul pe care Xi Jinping l-a dezvoltat pentru a se asigură că Partidul Comunist rămâne la putere.

Partidul spune că misiunea este „de nivel înalt” şi că intenţionează să ghideze următoriul stagiu de creştere economică, care va fi condus de tehnologii avansate precum robotică, printare 3D şi autovechicule fără şoferi.

Tehnicienii lucrează la un plan de a monitoriza performanţa acestor maşinării utilizând senzori şi camere video şi să măsoare această performanţă în conformitate cu target-urile industriale.

Fluxuri de informaţii din partea corporaţiilor le-ar permite autorităţilor să urmărească cursul investiţiilor şi creditărilor în timp real, şi să descopere mai repede fraudele. Algoritmi vor folosi, în teorie, aceste informaţii pentru a optimiza deciziile macroeconomice şi pentru a ţine pieţele la un nivel normal, evitând bulele speculative.

În sfera publică, magnaţii care conduc cele mai mari societăţi de big data, precum Alibaba şi Tencent, sunt pionierii chinezi în segmentul de utilizarea datelor specifice pentru decizii generale.

Jack Ma, fondatorul Alibaba, într-un seminar anul trecut, a comparat rolul big data în managementul economiei cu rolul unei radiografii pentru a da un diagnostic medical. În următorii 30 de ani, el a declarată că „economia planificată va creşte din ce în ce mai mare”.

Teoria pieţelor libere din vest spune că, digital sau nu, planificarea de stat nu poate înlocui niciodată ceea ce Adam Smith numeşte „mâna invizibilă” a pieţei. În cartea lor, „De ce eşuează naţiunile”, economiştii Daron Acemoglu şi James Robinson afirmă că economiile centralizate precum cea a Chinei, sunt blestemate să eşueze într-un final deoarece elitele care le conduc se simt ameninţate de inovaţie sau discontinuitate la nivel politic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...