/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/DOC/ În timp ce ONG-urile atrăgeau atenția la lipsa de transparență, Guvernul a aprobat circumscripțiile uninominale

missing
08 noiembrie 2017, ora 07:50

Potrivit hotărârii de Guvern au fost aprobate 51 de circumscripții uninominale permanente, după cum urmează:
1) pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub controlul autorităților constituționale ale statului – 46 de circumscripții uninominale, conform anexei nr. 1;
2) pe teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului (Transnistria), temporar în afara controlului autorităților constituționale ale statului – 2 circumscripții uninominale:
nr. 47 – or. Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol;
nr. 48 – or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender;
3) peste hotarele Republicii Moldova – 3 circumscripții uninominale:
nr. 49 – la est de Republica Moldova;
nr. 50 – la vest de Republica Moldova;
nr. 51 – SUA, Canada.

În acest context, menționăm că ONG-urile semnatare susțin că s-au ignorat criteriilor speciale de calculare a numărului de circumscripții ce ar urma să fie deschise în stânga Nistrului, precum și pentru alegătorii aflați peste hotare.

Deși atât Codul electoral, cât și Regulamentul privind activitatea Comisiei stabilesc anumite criterii de calcul a numărului de circumscripții uninominale permanente în stânga Nistrului și peste hotare, Comisia le-a ignorat în totalitate. În Opinia sa din 23 octombrie 2017, Asociația Promo-LEX a venit cu propuneri de criterii echidistante și clare, inclusiv în baza prevederilor Codului electoral, ce au permis să deducă necesitatea constituirii a șase circumscripții peste hotare[6]. De asemenea, o analiză făcută de Asociația „Gente Moldava” din diasporă a indicat necesitatea constituirii a cinci circumscripții peste hotare. Amintim că atât propunerile Promo-LEX, cât și cele ale „Gente Moldava” nu au fost discutate în cadrul ședințelor. În același timp, Comisia a aprobat doar 3 circumscripții peste hotare și 2 în stânga Nistrului, fără vreo explicație potrivit cărui criteriu s-a decis acordarea a 5 circumscripții pentru aceste teritorii, inclusiv cum s-a ajuns la formula 3+2”, se arată în apelul public.

Totodată, semnatarii apelului explică că lipsa unei hotărâri a Curții Constituționale pe marginea sesizării unui grup de deputați privind controlul constituționalității Legii nr. 154 din 20 iulie 2017. „Prin sesizarea nr. 117a, un grup de deputați în Parlament au solicitat Curții exercitarea controlului constituționalității și declararea ca fiind neconstituțională Legea nr. 154 din 20 iulie 2017, prin care a fost schimbat sistemul electoral din Republica Moldova[8]. În acest sens, considerăm că decizia privind constituirea circumscripțiilor uninominale în procesul de implementare a legii nr. 154 din 20 iulie 2017, trebuie să fie adoptată după pronunțarea hotărârii Curții. Din punctul de vedere al semnatarilor Curtea Constituțională trebuie să examineze în regim de urgență această sesizare”.

Autorii apelului cereau Parlamentului să modifice Legea 154 din 20 iulie 2017 în vederea aplicării acesteia începând cu scrutinul parlamentar din 2022. Guvernului să organizeze consultarea publică a proiectului hotărârii de Guvern până la adoptarea hotărârii privind aprobarea listei circumscripțiilor uninominale permanente. Curții Constituționale să examineze cu celeritate sesizarea nr. 117a privind exercitarea controlului constituționalității și declararea ca fiind neconstituțională a Legii nr. 154 din 20 iulie 2017. Iar, Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale să publice în regim de urgență toate procesele-verbale ale ședințelor Comisiei și să publice documentele ce ar explica criteriile utilizate în procesul de constituire a circumscripțiilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram