Presupus agent FSB, arestat în Estonia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un bărbat suspectat de spionaj şi pregătirea unei infracţiuni informatice comandate de FSB a fost arestat în Estonia, informează news.ro.

Încarcerarea acestui bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, „a împiedicat provocarea unor pagube şi mai importante”, a declarat procurorul Inna Ombler. Instituţii ale statului eston au fost vizate, a adăugat ea, fără să ofere precizări.

Bărbatul a fost reţinut în weekend la Narva, o localitate estonă de la frontieră, în drum spre Rusia, a spus ea

Consulatul General rus din Narva, al treilea cel mai important oraş eston, situat la aproximativ 200 de kilometri est de Tallinn, a anunţat că nu a fost informat în legătură cu reţinerea acestui cetăţean rus.

Ombler a declarat că rusul lucrează la Serviciul Federal rus de Securitate (FSB, succesorul KGB) şi a comis „o infracţiune gravă” împotriva Estoniei.

Ziarul eston Postimees scrie, citând surse neidentificate de la procuratură, că acest caz nu are legătură cu o actualizare în curs a unor caracteristici de securitate ale cărţilor de identitate estone.

Aproximativ 760.000 de estoni sunt nevoiţi să-şi actualizeze certificatul de securitate al cipul cardurilor, pentru a le putea folosi în deplină siguranţă într-o largă serie de servicii numerice guvernamentale şi private de care beneficiază în această ţară baltică.

Ombler a precizat că nicio altă persoană nu este anchetată.

În ultimii ani, Estonia a reţinut mai mulţi spioni în favoarea Moscovei – în principal cetăţeni estoni, dar şi ruşi.

În 2016, trei bărbaţi – ale căror naţionalităţi nu au fost dezvăluite – au fost condamnaţi sau încarceraţi din cauza unor colaborări, din Estonia, cu serviciile speciale ruse.

Diplomaţi ruşi au fost, de asemenea, expluzaţi din Estonia.

Serviciile estone de securitate şi de informaţii externe au acuzat, în mai multe rânduri, serviciile de informaţii din Rusia că dau dovadă de un interes foarte puternic faţă de această fostă republică sovietică, în prezent membră NATO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...