Undă verde pentru „Prima Casă”. Guvernul a aprobat programul care va permite tinerilor să cumpere locuințe

prima-casa
Foto: Photo Credit: Observatorulph.ro

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi programul de stat „Prima Casă”. Acesta va permite tinerelor familii să-și procure locuințe în credit, achitând în avans doar 10%, iar statul va asigura 50% din valoarea creditului. Premierul Pavel Filip a ținut să sublinieze cât de important este programul dat, mai ales în condițiile în care unul din principalele motive ale emigrării tinerilor este imposibilitatea de a-și asigura un loc de trai.

Mulțumesc tuturor celor care au lucrat asupra acestor proiecte de legi care se cuprinde în programul „Prima casă”, un program foarte important. Cunoașteți și Dvs. din ce spun experții că tinerii pleacă peste hotare în primul rând din lipsa perspectivei de a-și cumpăra o locuință aici, acasă. Iată din punctul ăsta de vedere este foarte important să mergem cu acest program înainte. Pe scurt, punctele cheie din acest program ar însemna că tinerii vor putea lua credite imobiliare cu un avans de doar 10% din prețul apartamentului, pe o perioadă de 25 de ani de zile și statul va garanta 50% din valoarea creditului acordat. În condițiile în care valoarea locuinței finanțate de credit va fi maxim de 1 milion de lei”, a declarat premierul Pavel Filip în debutul ședinței Guvernului.

Proiectul de lege aprobat de Executiv stabilește regulile pentru toate părțile implicate în procesul de acordare și obținere a creditelor ipotecare, parțial garantate de stat, prin programul „Prima Casă”.

De asemenea, printr-un alt proiect de lege, aprobat tot astăzi, s-a decis modificarea unor taxe de stat pentru contractele de ipotecă semnate în cadrul programului „Prima Casă”. Astfel, este micșorată până la 0,1% taxa de stat pentru autentificarea contractelor de înstrăinare a imobilului și până la 50 de lei taxa pentru autentificarea contractelor de ipotecă semnate în cadrul programului. A fost acceptată totodată și diminuarea onorariilor notarilor publici și executorilor judecătorești pentru acțiunile efectuate în privința bunurilor imobile procurate prin intermediul programului de stat.

Amintim că liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a declarat astăzi că formațiunea oferă sprijin politic programului „Prima Casă” și a cerut Guvernului să vină cu facilități suplimentare pentru anumite categorii de tineri, inclusiv bugetari, ca să le sporească șansele de a avea o locuință proprie. „Am cerut Guvernului să vadă dacă putem găsi soluții ca statul să compenseze jumătate din dobânda pentru creditul imobiliar. Imediat ce vor fi identificate soluții, vor fi făcute completările despre care am discutat, ca să aducă un beneficiu pentru oameni”, a spus Vlad Plahotniuc.

Ambele proiecte de lege vor fi trimise Parlamentului spre adoptare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente