Donald Trump, în afara listei de invitaţi la un summit francez la care vor participa reprezentanţi dintr-o sută de state

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O sută de țări au fost invitate să participe la Summitul pentru climă de la Paris, ce va avea loc pe 12 decembrie, însă, „pentru moment”, președintele american, Donald Trump, nu a primit această invitație, a anunțat marți Președinția franceză, citată de AFP. Anunțat de președintele Emmanuel Macron în vara acestui an, summitul va avea loc la scurt timp după cea de-a 23-a conferință ONU pentru modificări climatice, COP23, care se derulează în această perioadă, până pe 17 noiembrie, la Bonn.

Acest summit, pe care Franța îl organizează cu ocazia împlinirii a doi ani de la semnarea Acordului pentru climă de la Paris, va reuni 2.000 de participanți provenind din 100 de țări invitate și 800 de organizații și reprezentanți publici și privați.

„Trebuie să alcătuim un bilanț al evoluției noastre în raport cu angajamentele luate. Dacă nu ne vom accelera eforturile, nu vom reuși să atingem obiectivul de a limita creșterea (temperaturii) la 1,5 grade Celsius la sfârșitul acestui secol. Va trebui să ne intensificăm eforturile, să facem un salt spre înainte”, a dezvăluit Palatul Elysee într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

„Pentru moment, președintele Donald Trump nu a fost invitat”, întrucât au fost invitați șefii „statelor angajate în implementarea Acordului de la Paris 2015”, a adăugat Președinția franceză, care va invita totuși la evenimentul din decembrie câțiva reprezentanți ai Guvernului american.

Donald Trump a anunțat în iunie retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris. Retragerea americană va intra efectiv în vigoare abia în 2020.

Adoptat la sfârșitul anului 2015 și ratificat până în prezent de 169 de țări, Acordul pentru climă semnat la Paris, un pact istoric, vizează limitarea încălzirii mondiale sub pragul de 2 grade Celsius, sau chiar 1,5 grade Celsius, în raport cu nivelul temperaturii globale înregistrat înainte de Revoluția industrială.

Însă anunțul referitor la retragerea americană a dat o grea lovitură unui proces complex, care impune statelor semnatare să renunțe la energiile fosile (cărbune, petrol, gaze naturale) pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

În acest stadiu, angajamentele voluntare luate de statele semnatare ale Acordului de la Paris vor determina o creștere a temperaturii mondiale cu peste 3 grade Celsius. În ciuda progreselor înregistrate, precum stabilizarea emisiilor de CO2, decalajul dintre acțiunile întreprinse și nevoile din acest domeniu este „catastrofal”, a prevenit ONU într-un raport publicat săptămâna trecută, îndemnând țările semnatare să își intensifice eforturile.

Invitat să se pronunțe asupra utilității concrete a unui summit pentru climă suplimentar și a posibilității de se obține rezultate într-o singură zi, biroul de presă de la Palatul Elysee a transmis că această reuniune este „necesară și importantă” pentru întărirea mobilizării internaționale.

„Însă nu va fi un fel de „pledging conference” (conferință cu angajamente oficiale exprimate în cifre, n.r.)”, au avertizat reprezentanții Președinției franceze.

Autoritățile de la Paris speră „să construiască cu această ocazie o serie de coaliții, pentru a se ajunge la acest summit cu rezultate concrete”, în special prin crearea unor parteneriate dinamice cu municipalitățile, fondurile de investiții și băncile de dezvoltare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...