Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce spune șeful Procuraturii Anticorupție…

Ce spune șeful Procuraturii Anticorupție despre „dosarul parcărilor” și când vor ajunge Grozavu și Pincevschi în fața judecătorilor

Acțiunile de urmărire penală în „dosarul parcărilor” urmează a fi finalizate în aproximativ două săptămâni, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru Ziarul de Gardă. Astfel, dosarul viceprimarului Nistor Grozavu, a omului de afaceri Alexandru Pincevschi, dar și a celor trei administratori de firme de parking implicați în trucarea licitației de selectare a firmei care urma să gestioneze parcările cu plată din Chișinău, vor fi trimise în judecată.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție (PA), atât omul de afaceri Alexandru Pincevschi, cât și cei trei administratori ai firmelor controlate de acesta, Serghei Islentiev, Alexei Curti și Olga Andriuța, implicați în „aranjarea” licitației, se află în prezent sub control judiciar, iar dosarele acestora vor fi finalizate odată cu revenirea dintr-o deplasare peste hotare a procurorului Dumitru Robu, care gestionează aceste dosare. La fel, vor fi finalizate acțiunile de urmărire penală și în dosarul viceprimarului Nistor Grozavu.

„Cum se întoarce Robu, în timp de o săptămână, maxim două, urmează a fi finalizate toate acțiunile de urmărire penală pe toate dosarele – în privința lui Pincevschi, Grozavu și restul care au rămas”, ne-a declarat Viorel Morari.

Întrebat de ce nu a fost solicitată și suspendarea din funcție a lui Nistor Grozavu, șeful PA spune că, potrivit legii, viceprimarul putea fi suspendat doar de către primar, care de asemenea figura în dosar. „Problema era de altă natură. El e viceprimar, iar suspendarea trebuia să o decidă primarul în acest caz. Trebuia să te adresezi la o persoană care tot are statut pe dosar și care tot e suspendat”, afirmă Viorel Morari. 

Pe 25 aprilie 2017, procurorii și ofițerii Centrului Național Anticorupție au reținut 7 persoane bănuite de trucarea licitației de selectare a partenerului privat pentru implementarea sistemului de parcări cu plată în Chișinău. Printre cei reținuți se număra viceprimarul Nistor Grozavu, şeful Direcţiei Generale Transport Public și Căi de Comunicații, Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, dar și administratorii a 3 companii de parking. Ulterior, pe 25 mai 2017, a fost reținut și primarul general Dorin Chirtoacă.

Cel mai rapid a avansat dosarul șefului Direcției Transport, Igor Gamrețchi. După câteva luni petrecute în arest preventiv și-n arest la domiciliu, pe 3 august 2017, Gamrețki a fost condamnat de prima instanță, pentru trafic de influență, la 2 ani de închisoare cu executare.Pe 4 octombrie 2017, Curtea de Apel Chișinău i-a modificat pedeapsa lui Gamrețki din 2 ani de închisoare cu executare în 3 ani cu suspendare.

Citiți și:
(doc) Mărturiile din dosarul parcărilor: Gamrețki a cerut 2 milioane de euro sau 26% din firmă
(doc) Milioanele chișinăuienilor „parchează” în Cipru și Malta