Igor Dodon la întrevederea cu Cecilia Malmstrom: Trebuie să revizuim Acordul de Liber Schimb

Preşedintele Igor Dodon a declarat astăzi la întrevederea cu comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmstrom că pledează pentru revizuirea Acordului de Liber Schimb și revenirea la regimul de preferințe comerciale autonome pentru mai multe grupuri și categorii de produse şi respectiv la comerțul asimetric cu Uniunea Europeană.

“Acest lucru se referă la producția din sectorul agroindustrial, care, în proporție de peste 70 la sută, este exportată în prezent pe piața Federației Ruse și a statelor CSI, iar perspectiva exportului pe piața UE este una foarte joasă. Revederea Acordului în acest sens va permite creșterea substanțială a capacităților noastre interne de producere, inclusiv de export”, a menţionat Igor Dodon.

În același timp, Igor Dodon a solicitat comisarului european majorarea unor cote de export pentru produsele moldovenești care se bucură de creștere anuală pe piața Uniunii Europene.

De asemenea, a intervenit cu solicitarea de păstrare pentru regiunea transnistreană a prevederilor și raporturilor comerciale cu UE și pentru anul 2018.

“Pledez pentru o balanță echilibrată a Republicii Moldova, în primul rând, ținând cont de interesele economice ale țării noastre, care sunt atât în Est, cât și în Vest”, a spus preşedintele Dodon.

În context, preşedintele Dodon a declarat că Uniunea Europeană este un partener comercial important pentru țara noastră. În prezent se atestă o creștere a raporturilor comerciale atât referitor la importurile, dar și la exporturile în Uniunea Europeană.

Totodată, în opinia lui Dodon, în structura exporturilor ar fi bine să existe mult mai multe produse și servicii cu valoare adăugată, care ar ajunge pe piața europeană.

Şeful statului i-a adus mulțumiri Ceciliei Malmstrom pentru implicarea directă în procesul de liberalizare a regimului de vize pentru Moldova, în perioada în care a deținut funcția de Comisar European pentru Afaceri Interne.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.