Curtea Supremă de Justiție ar putea rămâne fără un judecător. CSM a acceptat și alte demisii

1

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererile de demisie ale judecătorilor Ghenadie Nicolaev și Mihail Chilari. Hotărârile urmează să fie trimise și aprobate de către Parlament.

Ghenadie Nicolaev de la CSJ și-a dat demisia din motive personale în baza art. 25 lit. a) din Legea cu privire la statutul judecătorului, în care se menționează că magistratul este eliberat din funcție de organul care l-a numit în cazul depunerii cererii de demisie.

La fel, Plenul CSM a acceptat și cererea de demisie a magistratului Mihail Chilari, de la Judecătoria Drochia. Solicitarea sa a fost examinată în ședință închisă și nu au fost prezentate motivele sale. Acesta a fost numit judecător în mai 2016, după absolvirea Institutului Național al Justiției. Hotărârea CSM va fi trimisă șefului statului, scrie bizlaw.md.

Potrivit Legii cu privire la statutul judecătorului, magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.

Dacă judecătorul demisionat are o vechime în funcţia de judecător de cel puţin 20 de ani, acesta beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră de 80%; de la 25 la 30 de ani – de 85%; de la 30 la 35 de ani – de 90%; de la 35 la 40 de ani – de 95%; de la 40 de ani şi mai mult – de 100% faţă de salariul mediu plătit în funcţia respectivă de judecător, ţinându-se cont de indexarea salariului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente