Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comisarul UE pentru Comerț: „Principiul…

Comisarul UE pentru Comerț: „Principiul de integritate și transparență trebuie respectat de instituțiile de stat”

Toamna aceasta se împlinesc trei ani de existență a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între UE și R. Moldova. Comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström, întreprinde o vizită oficială în capitală, pentru a face bilanțul progreselor înregistrate în relațiile comerciale dintre UE și R. Moldova.

„Aceasta este a doua vizită pe care o fac în R. Moldova, în calitate de Comisar European pentru Comerț. În această perioadă, a crescut comerțul bilateral. În prezent, 66% din exportul R. Moldova este făcut în Uniunea Europeană. Acest lucru demonstrează că UE rămâne să fie nu doar partenerul economic principal al R. Moldova, dar și un partener stabil, de încredere… În ultimul an, Moldova a adoptat foi de parcurs pentru reforme în sistemul de siguranță alimentară și în reglementările tehnice și de adoptare a unui nou cod vamal pentru mărfuri, în conformitate cu cel al UE. Aceste reforme nu vor duce doar la armonizare cu standardele UE, dar și va scuti producătorii de taxe vamale. Ne bucură să vedem că anual crește și numărul companiilor moldovenești care exportează în UE. Încă din anul 2009, UE a oferit susținere financiară pentru 5000 de companii și a ajutat la crearea locurilor de muncă în businessul mic și mijlociu. Și noi nu ne oprim aici. În același timp, înțelegem foarte bine că nu putem vorbi despre creșterea exporturilor și a mediului de afaceri, fără un stat de drept. Climatul de afaceri depinde foarte mult de institțiile de stat, care trebuie să asigure condiții echitabile tuturor întreprinderilor și cetățenilor. Principiul de integritate și transparență trebuie respectat în primul rând de autorități și instituțiile de stat”, a subliniat Comisarul European.

Potrivit experților, volumul exporturilor R. Moldova pe piața europeană, în lunile ianuarie-august 2017, a constituit circa 915,75 milioane USD și reprezintă 64.13 % din totalul exporturilor moldovenești, fiind cu 16,74% în creștere comparativ cu perioada similară a anului 2016.

„Analizând evoluțiile exporturile produselor agricole în Uniunea Europeană în primele opt luni ale anului curent, s-a constatat că acestea au însumat 332,41 milioane USD, ceea ce reprezintă circa 36,29% din totalul produselor agricole moldovenești exportate pe piața europeană, crescând cu 23,09% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Concomitent a fost accentuat că exporturile produselor industriale în Uniunea Europeană au însumat aproximativ 583,34 milioane USD, ceea ce reprezintă circa 63,70% din totalul produselor industriale moldovenești exportate pe piața europeană, sumă superioară cu 13,40% în comparație cu perioada similară a anului precedent. Pe parcursul a 3 ani de implementare a DCFTA, exporturile în UE au înregistrat un trend pozitiv, constituit 3,5 miliarde USD, progresând după semnare cu 15% (sau +492 mln. dolari SUA). Astfel, comerțul cu UE a contribuit cu 7,2% la creșterea exporturilor Republicii Moldova, iar 1360 companii autohtone (60% din numărul total de companii exportatoare) exportă în UE”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

 

Comisarul European urmează să se întâlnească și cu șeful statului, Igor Dodon, care susține, de fiecare dată când are ocazia, că  cea mai mare parte a exportului R. Moldova se face în Federația Rusă, dar nu în Uniunea Europeană.