/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

/CERCETARE/ Haotic și fără o viziune urbanistică. Cum se construiesc noi blocuri în Chișinău?

missing
07 noiembrie 2017, ora 11:02

Studiul relevă că fiecare bloc rezidențial trebuie să se conformeze planurilor urbanistice generale, apoi zonale și de detaliu; să respecte reglementările ce țin de acces la locuri de parcare, grădinițe, spitale, transport public; să aibă spațiu verde, lumină și teren de joacă; să respecte normele de securitate, mai ales într-o țară seismică; și să se integreze în contextul și istoricul locului.

Chișinăuienii, arată cercetarea, sunt nemulțumiți de modul în care municipalitatea asigură respectarea reglementărilor existente. Conform unui sondaj online realizat de Primăria Mea pe un eșantion de 194 de persoane, peste 84% s-au arătat într-o oarecare măsură sau foarte nemulțumiți de infrastructura asigurată pentru blocuri, adică grădinițe, școli, servicii medicale sau magazine. 68% din respondenți s-au arătat într-o oarecare măsură sau foarte nemulțumiți de aspectul estetic al noilor blocuri din Chișinău. În chestionar, cetățenii au indicat numeroase ilegalități care se întâmplă în curțile lor sau în vecinătate, printre care faptul că se construiește fără autorizație, se construiește din contul spațiilor publice, nu se respectă proiectul autorizației inițiale etc.

Autorul cercetării indică că autoritățile recunosc că există construcții de blocuri care încalcă anumite reglementări, consilierii accentuează necesitatea documentelor actualizate, iar în municipiul Chișinău, săptămânal, pe agenda publică, sunt conflicte legate de noile construcții.

Ruslan Codreanu, președintele fracțiunii PPEM, a indicat că în Chișinău construcțiile sunt haotice și nu există o viziune urbanistică: „construcțiile apar în cartiere, pe când, dacă există cerere, ar trebui sa apară și să se lărgească în periferii, nu din contul terenurilor în cartiere, terenuri de joaca sau de sport.

Ion Ștefăniță, consilier independent, spune că jumătate din ceea ce se construiește se face conform legii, o altă jumătate se face din contul zonelor verzi, în curțile blocurilor sau anexe ilegale.

Cercetarea reflectă necesitatea actualizării Planului Urbanistic General pentru depășirea situației. Planul urbanistic prevede zonarea funcțională, dar care nu este respectată. Iar unele cifre și informații sunt învechite și depășite.

Autorul cercetării concluzionează că în prezent situația construcțiilor din Chișinău este dezorganizată, iar nimeni nu este protejat, nici cei care plătesc pentru priveliști spre parc, pentru că într-un an sau doi, pot apărea alte construcții în față. Astfel, deși blocurile deja construite vor trebui acceptate de comunitate, există multe spații publice care trebuie protejate, drepturile vecinilor trebuie respectate, iar noile construcții trebuie să ia în considerație istoricul și contextul în care se construiește.

Citește AICI versiunea integrală a cercetării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram