13:04:52 29.03.2024
Stiri

CALM CRITICĂ politica fiscală și vamală pentru 2018: REGRES, abandonarea reformelor reale și o lovitură de imagine pentru Republica Moldova

Economie 07.11.2017 10:30 Vizualizări1648 Autor: Ziarul National
CALM CRITICĂ politica fiscală și vamală pentru 2018: REGRES, abandonarea reformelor reale și o lovitură de imagine pentru Republica Moldova


Politica fiscală și vamală pentru anul 2018, aprobată săptămâna trecută în Parlament, care conține modificări în peste 130 de articole din 11 coduri şi legi, cele mai multe în Codul Fiscal şi cel Vamal, ar demonstra o lipsă de viziune, regres, abandonarea reformelor reale și o lovitură de imagine pentru Republica Moldova.

De această părere sunt mai mulți membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) care spun că propunerile acestora au fost neglijate la luarea deciziei respective.

Juristul CALM, Viorel Rusu, a declarat în cadrul unei emisiuni de la radio „Vocea Basarabiei” că statul trage și mai mult pătura fiscală asupra intereselor statale, odată cu aprobarea acestor modificări.

„Este un plan financiar pe care îl planifică Guvernul. Discutăm de doi parteneri. Administrația centrală, care are partea cea mai mare a veniturilor, și Administrația Publică Locală. Nu poate fi o disproporție între interesele organelor centrale și cele locale. CALM a venit cu mai multe propuneri ca această politică să fie una echilibrată, atât pentru APC, cât și pentru APL, dar până în prezent, cu regret, se urmăresc doar interesele statale. La nivel local sunt foarte puține posibilități de a obține venituri proprii. Nu s-a făcut o reevaluare a bunurilor imobile. Autoritățile centrale lasă pe planul al doilea problemele locale. Bugetele locale sunt fără deficit. Trebuie să-ți planifici cheltuielile în funcție de câte venituri ai, dar sarcinile cresc zilnic”, explică expertul CALM.

Anul 2018 este anul culminant când ar trebui finalizat planul de descentralizare financiară, iar acest lucru este deocamdată neglijat.

„Sunt probleme vechi de sistem, acestea sunt obligatorii de implementat. Ne-am asumat un plan de descentralizare. Nu putem crește autoritatea locală, dacă nu-i dai și instrumente financiare, ci doar obligații. Este necesară o implicare tehnică și nu legislativă. Trebuie să creștem ponderea veniturilor locale. Veniturile proprii scad de la un an la altul. Cum poți face un împrumut, dacă nu aduci indicatorul de 20% din venitul propriu fără asigurarea ponderii? Nu cerem resurse, doar solicităm instrumente de a ne forma baza fiscală proprie. Codul Fiscal este arhicentralizat. Ori competențele proprii trebuie asigurate cu venituri proprii. Foarte multe primării și-au lăsat soldurile neexecutate pentru a acumula bani pentru a face o investiție și mai mare, iar la final ai putea chiar fi penalizat...”, susține și primarul de Feștelița, raionul Ștefan Vodă, Nicolae Tudoreanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md