Legătura dintre noul primar interimar al Chișinăului și un deputat PD

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numită astăzi în funcția de primar interimar al mun. Chișinău, Silvia Radu este asociată de mai mulți politicieni și lideri de opinie cu Partidul Democrat. Deși oficial nu există nicio legătură între Silvia Radu și partidul de guvernământ, noul primar a avut anterior câteva afaceri cu nașul de cununie al unuia dintre deputații PD.

Silvia Radu, este cunoscută opiniei publice în special pentru faptul că a deținut până acum un an funcția de președinte al companiei Gas Natural Fenosa. Ea a înregistrat, doar timp de un an, venituri de 10 milioane de lei. Spre comparație, în funcția de primar interimar al Capitalei, Radu va avea un salariu lunar de circa 12.000 de lei. Ea are în proprietate două apartamente, o casă de lux, trei automobile, mai multe terenuri agricole, dar și un iaz, pe care l-a luat în arendă pentru 30 de ani și pe care nu l-a raportat în declarația de avere. Noul primar interimar al Capitalei a fost partener de afaceri cu Valentin Vizant, nașul deputatului democrat Sergiu Sîrbu, se arată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Con form Anticorupție.md, într-o sesizare făcută pe Harta Corupției, Silvia Radu era acuzată că și-ar fi ascuns unele proprietăți. Mai exact, aceasta nu ar fi declarat că ia în arendă un lac din localitatea Fârlădeni, raionul Hâncești, unde deține 33 de hectare de vii și livezi. Contactat telefonic, Pavel Barbos, primarul localității, membru PDM, a negat informația. „Și de femeia asta v-ați legat”, ne-a replicat edilul.

Însăși Silvia Radu a negat că ar avea vreo legătură cu lacul din satul Fârlădeni. Aceasta a precizat însă că ia în arendă iazul din satul vecin, Ivanovca Nouă, raionul Cimișlia, acolo unde este situat terenul de 3,3 hectare. Întrebată de ce nu a raportat și acest bun imobil, candidata la funcția de șef al statului a declarat că nu știa că trebuie să declare și bunurile pe care le ia în arendă.

Familia Radu deține acțiuni în mai multe companii. Una dintre acestea, Gate for Capital Limited, este înregistrată în Marea Britanie în august 2015. În prezent, candidata la funcția de președinte al Republicii Moldova deține 100% din acțiunile companiei. Potrivit datelor din registrul companiilor din Marea Britanie însă, fondatorii inițiali ai companiei, pe lângă Silvia Radu, au fost spaniolul Raul Carlos Rosales Araque și Valentin Vizant, nașul de cununie al deputatului democrat Sergiu Sîrbu. Valentin Vizant este în prezent un cunoscut om de afaceri. Din 2001 şi până în 2005 însă a fost secretar al Comisiei Electorale Centrale, iar în perioada 2005-2008 a fost director al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile. Ulterior, a activat ca director al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”.

Potrivit Rise Moldova, Silvia Radu a mai fondat o companie cu același Valentin Vizant, dar și cu kazahul Alkhan Sultanov – Gate for Space Limited, care i-a revenit lui Vizant după separarea celor doi.

Anunțul despre numirea Silviei Radu în funcția de primar interimar al Capitalei a fost făcut astăzi de fostul primar interimar Nistor Grozavu, în cadrul unui briefing de presă susținut înainte de începerea ședinței operative de la Primăria Chișinău. După ce Consiliul Municipal Chișinău a refuzat de două ori includerea pe ordinea de zi a ședinței a propunerii primarului Grozavu de numirea a Silviei Radu și Ruslan Codreanu, președintele fracțiunii PPEM din CMC, în funcția de viceprimari ai Capitalei, astăzi Grozavu a avut mână liberă să numească de unul singur noii viceprimari. În cadrul aceluiași briefing de presă, primarul interimar cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată a anunțat că se retrage din funcția de interimar, cedând-o Silviei Radu. „Mă retrag în funcţia de viceprimar. Dacă va fi necesar, mă voi retrage şi mai departe”, a declarat Nistor Grozavu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...