Boțan: Acuzațiile lui Proca au aceeași valoare procesuală precum cele făcute de Șor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acuzaţiile interlopului Vitalie Proca împotriva oligarhului Vladimir Plahotniuc au o valoare procesuală la fel ca mărturiile lui Ilan Shor împotriva lui Vladimir Filat, consideră analistul politic Igor Boţan.

El a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că „pentru procurori, valoarea procesuală a ‘destăinuirilor’ dlui Proca este cumva echivalentă valorii procesuale de pe urma ‘destăinuirii’ dlui Ilan Shor. Aici lucrurile mi se par echivalente”.

În opinia sa, acuzațiile au valoare în special pentru procurorii din Marea Britanie.

„Din punct de vedere factologic, dar omul care spune că a apăsat pe trăgaci dezvăluie și cine crede Domnia sa că ar fi fost comanditarul și asta-i o chestie foarte importantă, care, probabil, va fi încadrată în această cauză”, a precizat Boțan.

În acest context, el a ținut să precizeze că „exponenții clasei politice din Republica Moldova au avut sau mai au legături cu lumea criminală”.

„Avem niște exponenți ai clasei politice, care au interese economice, interese de business, care au implicat instituțiile de stat prin politizarea lor pentru a beneficia, și în momentul în care au ajuns într-o situație de criză au început să-și achite conturile. Să ne amintim cum a ajuns dl Gherman Gorbunțov bancher în Republica Moldova, cine era la guvernare, cum a obținut cetățenia Republicii Moldova, cum a organizat primul laundromat pe care ulterior l-au luat băncile din „grupul Shor”. Acestea sunt fapte, pe aceste fapte există dosare penale. Că ulterior cineva a acționat cu mai multă dexteritate, iar cineva a devenit țap ispășitor, asta e o altă istorie, dar noi știm că această istorie are și ramificații interesante, cum este cazul lui Dorin Chirtoacă. Deci, cei care trebuiau să ne aducă integrarea europeană, dl Vlad Filat acum este țap ispășitor pe dimensiunea furtului miliardului; Dorin Chirtoacă este țap ispășitor pe o dimensiune administrativă, iar dl Mihai Ghimpu este cel care ne spune cine controlează toate instituțiile de stat și de drept în Republica Moldova. Ne poate spune Procuratura orice, ne poate spune Centrul Anticorupție orice, dar noi știm că instituțiile de stat și de drept din Republica Moldova au fost partajate pe criterii politice și au existat beneficiari. Deci, toate aceste lucruri, dacă le luăm și le punem împreună, înțelegem că există într-adevăr o luptă dată pentru reglarea conturilor, dar miza este păstrarea cuiva sau accederea cuiva care a fost alungat de la pârghiile puterii pentru a reveni sau a le păstra, în cazul dlui Plahotniuc. Deci, noi, cetățenii Republicii Moldova, suntem în această mocirlă; noi putem doar ghici cine are dreptate, cine nu are dreptate; noi putem doar avea simpatii față de unii sau față de alții, dar adevărul, până la urmă, trebuie să-l stabilească instituțiile de drept, și nu instituțiile de drept din Republica Moldova, ci din România și Marea Britanie. Cât poate dura această procedură, noi nu putem ști, de aceea vom intra și deja am intrat în campania pentru alegeri parlamentare, iată, în această ceață foarte, foarte densă, în care noi, cetățenii acestei țări, trebuie cumva să ne orientăm”, a mai spus Igor Boțan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...