Ai știut că toate denumirile de țări provin dintr-una dintre aceste categorii? Din care categorie face parte Moldova

IMD-competitiveness-Yearbook-2016-1

V-ați gândit vreodată de unde provin numele străzilor, oraşelor şi ţărilor în care trăim. Aceste nume au și ele o origine și istorie. Prin urmare, un cercetător a făcut un studiu conform căruia denumirile de țări pot avea patru categorii de unde își au originea.

Potrivit cercetării realizate de Quartz, care a verificat numele a 195 de state în Dicţionarul Oxford, la secţiunea Nume ale locurilor din lume, cele mai multe ţări au un nume inclus într-una dintre aceste patru categorii:

#O descriere a poziţiei geografice a ţării

#O trăsătură a pământurilor sale

#O persoană importantă

#Un trib sau un grup etnic

Spre exemplu, dacă luăm varianta englezează a Norvegiei – „Norway” – acest nume este o prescurtare a „northern way” („drumul nordic”). Prin comparaţie, Franţa, „France” în engleză, provine de la „Franks” („franci”). Filipinele îşi iau numele de la conducătorul spaniol din secolul al XVI-lea, Regele Philip al II-lea.

Numele României, „Romania” în engleză, vine de la cuvântul „român”, o transformare fonetică a cuvântului latinesc „romanus”.

Iar numele de Moldova vine de la râul cu același nume, pe valea căruia s-a format primul nucleu al noului voievodat, ceea ce înseamnă că face parte din prima categorie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente