Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Comisarul UE pentru comerț, Cecilia…

Comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström vine la Chișinău. Cu cine va avea întrevederi

epa04379546 Cecilia Malmstrom, Member of the European Commission in charge of Home Affairs during a joint press conference with Bernard Cazeneuve, French Minister for the Interior (not pictured), after a meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, 01 September 2014. EPA/JULIEN WARNAND

Toamna aceasta marchează aniversarea a trei ani de existență a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA) între UE și R. Moldova. Comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström, va vizita capitala, între 6 și 7 noiembrie, pentru a face bilanțul progreselor înregistrate în relațiile comerciale dintre UE și R. Moldova.

În timpul vizitei sale, comisarul Malmström se va întâlni cu președintele Igor Dodon, cu premierul Pavel Filip, cu vicepremierul și ministrul economiei, Octavian Calmîc, și cu Andrian Candu, președintele Parlamentului. Pe ordinea de zi va fi punerea în aplicare a zonei de liber schimb, succesele și provocările confruntate până acum.

De asemenea, comisarul Malmström va avea ocazia de a se întâlni cu membrii Asociației Europene de Afaceri, precum și cu reprezentanți ai societății civile.

În plus, comisarul UE pentru comerț va vizita Monicol, o companie din Chișinău, care exportă fructe și fructe cu coajă lemnoasă cultivate în zona locală. De la intrarea în vigoare a acordului DCFTA, Monicol a exportat 95% din producția sa totală către UE fără taxe vamale și acum are 160 de angajați permanenți. Pentru a respecta standardele internaționale, compania a investit în infrastructură și echipamente moderne și a solicitat de asemenea acreditarea organelor de conducere de standardizare. Monicol a beneficiat de un împrumut susținut de o subvenție UE în 2012.

Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător a fost un impuls pozitiv pentru comerțul Moldovei cu UE. Anul trecut exporturile moldovenești în UE au crescut cu 7,7% față de anul precedent. Unele sectoare înregistrează rezultate mai puternice – producătorii de sucuri și fructe și legume conservate, de exemplu, unde DCFTA a amplificat exporturile cu până la 25%. Pentru vinurile moldovenești, exporturile către UE s-au dublat aproape (+ 96%) de la intrarea în vigoare a zonei de liber schimb în septembrie 2014.

Sursa foto: politico.eu