Igor Dodon l-a invitat pe preşedintele italian Sergio Matarella să efectueze o vizită oficială în R.Moldova

Preşedintele Igor Dodon, aflat într-o vizită la Roma, l-a invitat pe preşedintele italian Sergio Matarella să efectueze o vizită oficială în Republica Moldova. În cadrul unei întrevederi cu omologul său, Igor Dodon a pledat pentru fortificarea și extinderea relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun.

Astfel, şeful statului şi-a exprimat convingerea că Italia va sprijini Moldova în reglementarea diferendului transnistrean și speranța că sub preşedinţia Italiei în OSCE, în anul 2018, vor fi organizate noi runde de negocieri în formatul „5+2” care vor contribui la o avansare în domeniul dat. “Vom fi bucuroși să-l salutăm în Moldova pe noul preşedinte al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Angelino Alfano”, a menţionat Dodon.

Totodată, preşedintele şi-a exprimat recunoştinţă părţii italiene pentru cooperarea eficientă în mai multe sectoare, cum ar fi: infrastructura socială, migraţia, agricultura, educaţia, cercetările ştiinţifice.

“Am menționat că relaţiile comercial-economice între Moldova şi Italia sunt într-o continuă dezvoltare. După volumul de comerţ, Italia deţine locul III în rândul ţărilor-partenere ale Moldovei. Italiei îi revin circa 8% din volumul comercial total al Moldovei.

Italia deţine locul II după volumul de investiţii în economia moldovenească. În Moldova activează 1350 de întreprinderi cu capital italian în mai multe domenii cum ar fi cel bancar, elaborarea de soft-uri, producerea şi prelucrarea pieilor, prelucrarea fierului pentru industria de construcţii. Această cooperare contribuie la crearea de noi locuri de muncă în Moldova”, a relatat preşedintele pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Igor Dodon a precizat că un factor important în consolidarea relaţiilor moldo-italiene reprezintă activitatea comunităţii moldoveneşti din Italia.

În anul 2017, comunitatea moldovenească a devenit cea de-a opta după numărul de membri, în această ţară.

Potrivit datelor ISTAT, la compartimentul angajării în câmpul muncii, moldovenii reprezintă cea de-a cincea comunitate din Italia, având 54% din membrii săi angajaţi. Circa 400 de medici din Moldova au reuşit să-şi valideze diplomele în Italia.

“Am adresat o solicitare președintelui Italiei de a contribui la soluționarea problemelor cu care se confruntă moldovenii stabiliți în Italia în special în vederea urgentării semnării unui acord în domeniul pensiilor și a protecției sociale, recunoașterii titlurilor de studii ale moldovenilor aflați în Italia și alte chestiuni pe care le-am discutat ieri cu concetățenii noștri de aici”, a adăugat preşedintele Dodon.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.