Cecilia Malmström vine la Chișinău pentru a marca trei ani de la intrarea în vigoare a zonei de liber schimb

Hearing of Cecilia Malmström, Swedish Member designate of the EC in charge of Home Affairs

Comisarul European pentru Comerț Cecilia Malmström întreprinde o vizită în Republica Moldova pentru a marca trei ani de la intrarea în vigoare a zonei de liber schimb şi pentru o trecere în revistă a progreselor înregistrate în relația comercială UE-Republica Moldova.

Pe parcursul vizitei sale, Comisarul Malmström va avea reuniuni cu președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip, ministrul Economiei Octavian Calmîc, și Andrian Candu, președintele Parlamentului moldovenesc. Pe agendă se regăsesc subiecte ce ţin de implementarea zonei de liber schimb, succesele și provocările de până acum și calea de viitor.

Totodată, aceasta va fi o oportunitate pentru Comisarul Malmström de a se întâlni cu membrii Asociației de Business European, precum și cu reprezentanții societății civile.

Pe lângă aceasta, Comisarul UE pentru Comerț va vizita Monicol, o companie amplasată în capitala Chișinău, care exportă fructe și nuci crescute în zonă. Din momentul intrării în vigoare a DCFTA, Monicol a exportat 95% din producția sa totală în UE fără taxe și acum are 160 de angajați permanenți.

Pentru a se conforma standardelor internaționale, compania a investit în infrastructură și echipamente moderne și a fost acreditată de principalele organisme de standardizare. Monicol a beneficiat de un împrumut, cu componentă de grant din partea UE în 2012.

Zona de liber schimb cuprinzător și aprofundat a constituit un imbold pozitiv pentru comerțul Republicii Moldova cu UE. Anul trecut, exporturile țării către UE au crescut cu 7,7% comparativ cu anul precedent.

Unele sectoare, de exemplu, au atins rezultate mai bune – producătorii de sucuri și fructe și legume conservate – aici DCFTA a impulsionat exporturile cu până la 25%. Pentru vinurile moldovenești, exporturile către UE aproape că s-au dublat (+96%) de la intrarea în vigoare a zonei de liber schimb în septembrie 2014.

UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova, reprezentând două treimi din exporturile sale și aproape o jumătate din importuri.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.