OpenMD.info – platforma care îi ajută pe jurnaliști și activiștii civici să acceseze date privind activitatea instituțiilor publice

Portalul OpenMd.info vine în ajutorul jurnaliștilor, activiștilor civici, dar și a cetățenilor curioși care doresc să cunoască mai multe despre activitatea instituțiilor publice.

Platforma a fost lansată recent și oferă deocamdată informații despre actele eliberate de municipiul Chișinău în domeniul Construcțiilor și al Comerțului, însă autorii proiectului anunță noi domenii de interes public. Moldova.ORG a discutat cu Valeriu Ciorbă, expert în data Visualization și unul dintre autorii platformei.

De la idee la realizare

Discuțiile tot mai dese în mediul jurnalistic privind dezvoltarea jurnalismului bazat pe date, ne-a inspirat să explorăm acest domeniu. Cunoștințele și abilitățile în domeniul tehnilogiilor informaționale ne-au ajutat să ne formăm un tablou mai clar al procesului de lucru cu datele deschise. Astea au fost punctele de pornire în dezvoltarea conceptului jurnalism bazat pe date prin explorarea datelor deschide disponibile în Republica Moldova. Ne-am asumat partea de colectare, prelucrare și vizualizare a datelor, iar jurnaliștilor și cetățenilor activi rămînîndu-le să extragă istorii, articole, mini-investigații din datele respective.

Datele colectate și prelucrate de noi sunt accesibile în format „machine readable” și pot fi descărcate gratuit de pe pagina OpenMD.info – www.opemd.info. Platforma OpenMD.info este dezvoltată de către Alianța INFONET și Grupul de Inițiativă Locală Colonita.EU

Pentru cine a fost construită platfoma

Platforma OpenMD.info se adresează tuturor celor interesați de documentare și explorare a șituațiilor descrise de datele conținute pe platformă. Cei mai interesați de aceste date considerăm a fi jurnaliștii și activiștii civici. În acest context, dar și pentru a promova astfel de inițiative, am anunțat două concursuri cu premii până pe 15 noiembrie pentru cei mai activi, care vor reuși să extragă date și să creeze istorii.

La rîndul nostru ne străduim să facem platforma cât mai accesibilă și atractivă, ca să trezeazcă interes pentru orice cetățean, ca în baza vizualizărilor oferite să studieze situația din localitatea sa sau strada pe care locuiește.

Datele deschise eficientizează utilizarea banilor publici

Considerăm că deschiderea unei societăți de a folosi instrumente inovatoare este strîns legată de cunoașterea existenței acestor instrumente, anumite cunoștințe în utilizarea lor și desigur accesibilitatea.

Ne propunem ca treptat să dezvoltăm toate aceste componente și să promovăm „cultura transparenței automatizate a actului de guvernare”. Experiența arată că datele deschise, vizualizarea și înțelegerea lor ajută foare bine în eficientizarea utilizării banilor publici; în prevenirea și combaterea corupției, a demagogiei funcționarilor publici și a autorităților.

Ne dorim ca cetățenii să nu mai accepte promisiunile „vom trăi mai bine”

Asteptările noastre se referă la o cît mai bună înțelegere a datelor de către cetățeni, astfel să contribuie la o cît mai bună cunoaștere a situației descrisă clar în cifre și indicatori.

Ne dorim ca cetățenii prin înțelegerea și efortul propriu să nu mai accepte promisiuni de genul „vom trăi mai bine” din partea politicienilor și funcționarilor, ci să ceară cifre și indicatori concreți, care ulterior vor putea fi monitorizați și evaluați.

Un exemplu clar poate servi „lupta declarată” a autorităților municipiului Chișinău cu gheretele, în timp ce doar în perioada ianuarie 2014 – septembrie 2017, primăria Chișinău a eliberat peste 4.500 acte comerț pentru gherete, iar în perioada iulie 2016 – septembrie 2017 peste 1.500 acte comerț pentru tonete. În acest caz, datele deschise au demonstrat faptul că autoritățile au mimat lupta cu gheretele, în realitate însă au emis acte mai multor gherete.

Un instrument de monitorizare în timp real al implimentării deciziilor autorităților

Conlucrarea directă cu autoritățile abia urmează a fi inițiată. Proiectul dat este unul de pionerat, care vine să deschidă anumite oportunități de utilizare a datelor deschise.

În etapele următoare ne propunem să facilităm înțelegerea de către autorități a importanței deschiderii datelor și a vizualizării lor. Este foarte important să înțelegem că trebuie să depășim etapa „solicitărilor de acces la informație de interes public” și să trecem o etapă calitativ nouă – „transparența automatizată”.

Câștigul final trebuie să fie al cetățeanului, care va avea un instrument de monitorizare în timp real a implementării deciziilor autorităților, vor avea la îndemînă date și statistici care îi va ajuta să se implice mai activ, să argumenteze și influențeze luarea deciziilor.

Extinderea platformei

În toamna curentă au fost lansate aplicații de vizualizare a două seturi de date deschise: actele de comerț și actele în construcții emise în municipiul Chișinău.

Până la finele anului 2017 vom publica și vizualiza alte două seturi de date deschise:

  • proiectele finanțate din Fondul Ecologic Național în perioada anilor 2011-2016,
  • primarii aleși în scrutinele locale din anii 1995, 1999, 2003, 2007, 2011, 2015 în Republica Moldova.

Mergem cu pași mici, dar siguri pentru a promova conceptul „Moldova datelor deschise”. Ne propunem automatizarea la maximum a proceselor de colectare, prelucrare și vizualizare a datelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.