02:05:27 19.04.2024
Stiri

REORGANIZARE // Numărul instituțiilor publice care au dreptul să efectueze controale se REDUCE la 13

Economie 06.11.2017 17:35 Vizualizări2387 Autor: Ziarul National
REORGANIZARE // Numărul instituțiilor publice care au dreptul să efectueze controale se REDUCE la 13


Din cele 70 de instituții publice cu drept de a efectua controale în R. Moldova vor rămâne doar 13.

Guvernul a revizuit cadrului normativ privind reglementarea controlului de stat și totalitatea organelor cu drept de control de stat și a instituit şi un nou sistem, autoritățile afirmând că acesta va fi mai eficient, va micșora presiunea asupra mediului de afaceri și va asigura protecția consumatorului.

Astfel, doar 13 autorități publice au rămas cu funcția de control de stat și împuterniciri de a efectua controale asupra activității de întreprinzător, pentru asigurarea calității produselor și serviciilor pe piață din țară, precum și pentru a micșora presiunea asupra mediului de afaceri.

Potrivit deciziei de Guvern, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor îşi schimbă denumirea în „Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei”. Totodată, a fost creată Agenției pentru Supraveghere Tehnică și Institutul pentru Protecția Mediului.

Printre celelalte organe cu funcții de control se regăsesc Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţionale pentru Sănătate Publică, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional, Agenţia Naţională Transport Auto, Autoritatea Aeronautică Civilă, Agenţia Navală, Inspectoratul de Stat al Muncii, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat și Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

De asemenea, alte cinci autorități publice aplică parțial prezenta lege în măsura în care nu contravine prevederilor legilor privind activitatea de control şi supravegherea acestora. Printre acestea se regăsesc, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice.

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că în zilele viitoare vor fi create comisii de reorganizare a acestor instituții, iar în două luni se va produce reorganizarea, fuziunea, crearea și transmiterea patrimoniului acestora, crearea de structurii noi interne, statele de personal pentru fiecare dintre acestea etc.

Obiectivul de reducere a poverii asupra agenților economici, în special prin scăderea numărului de controale, dar şi prin asigurarea proporționalității acestora, este stabilit și în Strategia reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător pentru anii 2013-2020, aprobată de Guvern.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md