Ambasada Lituaniei a inaugurat la Universitatea din Bălți o expoziție despre crimele regimului comunist

Ambasada Lituaniei la Chișinău a inaugurat, la 6 noiembrie, în holul  Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, expoziția de documente și fotografii cu genericul „Sub cer străin”.

Expoziția cuprinde 20 de standuri care se referă la perioada deportărilor regimului totalitar sovietic în perioada 1940-1958 și ilustrează condițiile din lagărele sovietice în care s-au pomenit mii de lituanieni în anii de tristă faimă.

În cadrul inaugurării expoziției, ambasadorul Lituaniei în Moldova Rimantas Latakas a povestit despre crimele comise în țara sa de regimul sovietic de ocupație, cum au fost organizate deportările și cum au trăit în GULAG-uri lituanienii suspuși represiunilor.

În lagăre, a menţionat ambasadorul, au murit între 20 și 25 mii de oameni, iar deportările au ucis în total 28 mii de lituanieni. „Fiecare al treilea deținut a murit torturat sau de foame, fiecare al treilea locuitor al țării a fost victima terorii comuniste în perioada 1940-1950, iar 400 mii de oameni au fugit din Lituania de teroarea comunistă”, a declarat Rimantas Latakas.

Lidia Pădureac, șefa Catedrei socio-umane de la USARB, s-a referit la consecințele Pactului Ribbentrop-Molotov care, în urma anexării forțate la URSS, a dus la instaurarea regimului de ocupație sovietică, proces urmat de represiuni și foamete organizată. Lidia Pădureac spune că, în acest sens, Moldova și Lituania au avut probleme comune.

Expoziția „Sub cer străin” va fi funcțională la Biblioteca Științifică a USARB timp de două săptămâni, până la 20 noiembrie a.c.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.