Finanțarea serviciilor sociale din bugetul de stat, discutată în Comisia protecție socială, sănătate și familie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia protecție socială, sănătate și familie a găzduit, în cadrul unui grup de lucru, prezentarea descrierii modelului de simulare a finanțării unui pachet minim de servicii sociale din contul bugetului de stat. Potrivit ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, scopul acestui exercițiu a fost de a identifica o metodologie de determinare a transferurilor condiționate pentru finanțarea serviciilor sociale. La discuții au participat deputatele Valentina Buliga, Valentina Stratan și Valentina Rotaru.

Stela Grigoraş a mai menţionat că în descrierea sistemului de transferuri cu destinație specială pentru finanțarea pachetului minim de servicii au fost incluse patru tipuri de servicii sociale. Acestea sunt Casele de copii de tip familial, Asistența parentală profesionistă, Sprijin pentru familiile cu copii și Serviciul asistență personală pentru persoanele cu dizabilități severe.

Expertul internațional, Victor Geosan în prezentare a spus că simularea a fost efectuată per beneficiar, iar cofinanțarea serviciilor este diferențiată pe categorii de raioane. Totodată, analiza prevede sumele necesare pentru pachetul minim de servicii sociale finanțate din bugetul de stat până în anul 2021. De asemenea, studiul a prevăzut crearea de servicii sociale pentru numărul total al copiilor care sunt instituționalizați actualmente.

În discuție, deputatele prezente s-au interesat de întreg spectru de servicii sociale și au recomandat includerea serviciilor sociale adresate persoanelor în etate în pachetul minim discutat. La fel, au solicitat autorităților responsabile elaborarea unei inițiative legislative în acest sens.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...