Date alarmante privind consumul substanțelor nocive în rândul tinerilor moldoveni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rezultatele unui sondaj de opinie realizat pentru adolescenți și preadolescenți privind utilizarea substanțelor nocive au alarmat mai mulţi specialişti.

Potrivit experților, factorii sociali sunt cei care îi motivează cel mai mult pe copii să consume substanțe nocive. Prin urmare, rezultatele chestionării arată că în rândul tinerilor rămâne stringentă problema suicidului (188 de copii au recunoscut că rar se gândesc la asta, 122- uneori, iar 74 – frecvent), copiii sunt supuși abuzului sexual (33 de copii au recunoscut că au fost victime mai mult de un an, 16 – în ultimele 12 luni; 16 – în ultimele 30 de zile), abuzului sexual în familie (10 copii au recunoscut că au fost abuzați în ultimele 30 de zile; 13 – în ultimele 12 luni; 19 – cu peste 12 luni în urmă).

Mihailov Veronica, cercetător științific din cadrul IȘE, a abordat problema consumului de substanțe de către tineri. Astfel, 452 de copii au recunoscut că măcar 1-2 ori au fumat țigări, iar 227 – de 40 și mai multe ori. Sunt foarte populare în rândul copiilor și țigările electronice, 499 de elevi au fumat măcar 1-2 ori, 254 – de 3-5 ori, 153 de elevi au fumat de 6-9 ori, 147 – de 10-19 ori, 89 – 20-39 ori, iar 200 de copii – de 40 și mai multe ori.

La fel de alarmante sunt și rezultatele cu privire la consumul de alcool, energizante, cei mai mulți recunoscând că le consumă acasă, la alții acasă sau la discotecă/bar.

Unui număr semnificativ de copii nu este străin consumul de cocaină, heroina, ciuperci halucinogene, canabis, Ecstasy, amfetamine, substanțe etnobotanice.

Expertii care au realizat chestionarul s-au arătat îngrijoraţi de rezultatele alarmante ale chestionării copiilor.

„Modul de viaţă pe care îl duc adolescenţii de azi este foarte alarmant. La fel de îngrijorător sunt și rezultatele cu privire la consumul de alcool, energizante, cei mai mulți recunoscând că le consumă acasă, la alții acasă sau la discotecă. Unui număr semnificativ de copii nu este străin consumul de cocaină, heroina, ciuperci halucinogene, canabis, Ecstasy, amfetamine, substanțe etnobotanice”, a spus Alexandru Fleaș, șef interimar al DGETS, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău în cadrul unei conferinţe.

Experţii au precizat că testul a fost secretizat pentru confidenţialitatea adolescenţilor şi libera lor exprimare. Potrivit autorilor sondajului, factorii sociali sunt cei care îi motivează cel mai mult pe copii să consume substanțe nocive.

„Testul propus a prevăzut și întrebări referitoare la factorii sociali care induc la situații de abuz a substanțelor nocive. Pentru a proteja drepturile copiilor, chestionarele au fost secretizate și codate, păstrându-se confidențialitatea”, a spus Svetlana Gorea, șeful Centrului Psiho-socio-pedagogic al DGETS.

Chestionarea s-a desfășurat pe un eșantion de 2,883 de adolescenți, dintre care 204 chestionare anulate. Astfel, raportul a reflectat situația actuală a 2,679 de subiecți (1,396 fete și 1,283 băieți).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...