Eliberat în Belgia, Carles Puigdemont denunţă practicile Madridului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul catalan destituit, Carles Puigdemont, plasat duminică în libertate condiţionată de justiţia belgiană, a denunţat luni arestarea unor membri ai fostului său executiv de către autorităţile spaniole. „Liber şi fără cauţiune”, a scris luni dimineaţă Puidgemont, într-un mesaj în catalană pe Twitter, în prima sa declaraţie după ce duminică i-a fost adus la cunoştinţă de către justiţia belgiană mandatul de arestare emis de Madrid.

„Gândurile noastre sunt pentru colegii noştri injust încarceraţi de un stat care este departe de practica democratică”, a mai spus Puigdemont.

Carles Puigdemont şi patru din foştii săi miniştri, aflaţi în Belgia de o săptămână, au fost puşi în libertate condiţionată în noaptea de duminică spre luni, după o lungă audiere, cât timp se aşteaptă examinarea mandatelor de arestare emise de Spania împotriva lor.

Carles Puigdemont şi cei patru foşti miniştri au interdicţie de a părăsi teritoriul belgian, trebuie să aibă o adresă fixă şi vor fi obligaţi să se prezinte „personal” la orice convocare din partea justiţiei şi poliţiei, a precizat Parchetul din Bruxelles.

Urmează ca o altă jurisdicţie, Camera de Consiliu, să se pronunţe în următoarele 15 zile cu privire la punerea în execuţie a mandatelor de arestare emise vineri seara de justiţia spaniolă pentru „răzvrătire împotriva statului, rebeliune, deturnare de fonduri publice şi nesupunere faţă de autoritate”, scrie agerpres.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...