Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Investigația Panama Papers continuă: 5…

Investigația Panama Papers continuă: 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Paradise Papers

O nouă scurgere de informații continuă investigația Panama Papers – incursiunea la scară globală făcută de sute de jurnaliști în industria secretă a paradisurilor fiscale, notează riseproject.ro

Astfel, în documentele publicate aseară de rețeaua OCCRP, obținute de jurnaliști de la ziarul german Süddeutsche Zeitung, apar atât nume din politică, cât și giganți industriali sau vedete internaționale.

  1.  În documentele Paradise Papers apar miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump,  apropiați ai primului ministru Canadian, Justin Trudeauregina Angliei, dar și alți peste 120 politicieni din întreaga lume care își ascund averile în zone offshore.
  2. Totodată, în documente apar și giganți industriali ca Apple, Nike, Uber, dar și alte companii globale care încearcă să evite plata taxelor, precum și vedete cunoscute la nivel internațional ca Madonna sau Bono (U2).
  3. Documentele din Paradise Papers arată și legături dubioase dintre SUA și Rusia în relații de afaceri.
  4. Cele mai multe dezvăluiri provin din arhiva casei de avocatură Appleby și a unui furnizor de servicii offshore Estera. Cele două afaceri au funcționat împreună până în 2016, când Estera a devenit independentă.
  5. Documentele mai arată cum Appleby a furnizat servicii către clienți considerați „de risc” din Iran, Rusia și Libia și nu a aplicat corespunzător procedurile de combatere a spălării banilor.