Agricultorii ar putea fi susţinuţi financiar în dezvoltarea bussinesului prin intermediul unui nou proiect

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Agricultorii pot fi susţinuţi financiar în dezvoltarea propriilor afaceri prin intermediul unor finanţări în formă de granturi aduse de un nou proiect de către Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD).

Începând cu 1 ianuarie 2018, agricultorii vor putea primi garanturi în susținerea şi dezvoltarea businessului. Producătorii agricoli pot primi o sumă de până la 15 mii de dolari. Aceştia vor fi nevoiți să contribuie cu minimum 15% împreună cu autoritățile publice locale care vor avea aceeași contribuție. Banii au fost oferiţi de către un donator extern care a învestit peste 124 de milioane de dolari în scopul susținerii agricole.

Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) a primit 18,2 milione de dolari. Este un împrumut pentru o perioada de 25 de ani la o rată de 1,25%. Pentru susținerea agricultorilor au fost oferite două granturi. Unul pentru asistenţa tehnică, iar al doilea pentru adaptarea sistemelor de producere şi schimbări climaterice. Anual vor fi finanţate câte 7 – 8 proiecte. Un buget total de 39 de milioane de dolari ar putea contribui la susținerea agricultorilor în următorii 6 ani.

„Acest proiect a fost înființat cu câţiva ani în urmă. A fost coordonat cu asociațiile de sector în care prevăd ca în următorii 6 ani să dezvolte agricultura din Moldova prin intermediul producătorilor agricoli, desigur cu susținerea autorităţilor publice locale din satul sau raionul respectiv” a spus Victor Roşca, director UCID-IFAD, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor.

Proiectul mai include şi reparaţia unor segmente de drumuri care leagă zonele de producere cu zonele de păstrare sau de trecere a producției, instalația pompelor a energiei eoliană, rezervoare pentru colectarea şi folosirea la irigare a apelor de ploaie.

De susținere financiară în agricultură vor beneficia în primul rând 4 – 5 raioane care sunt afectate de secetă. Urmează să fie restaurate 200 de hectare de plantații forestiere pe terenuri degradate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...